تغییر در قابلیت استفاده و اجزاء مس در ریزوسفر آفتابگردان در خاک آلوده تیمارشده با کلات کننده ها

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه آب و خاک، دوره: 31، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JSW-31-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 413
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد رحمانیان

دانشجوی سابق دکتری دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد و استادیار گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج

علیرضا حسین پور

استاد و استادیارگروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد

ابراهیم ادهمی

دانشیار گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج

حمیدرضا متقیان

استاد و استادیارگروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد

چکیده

ویژگی های زیستی و شیمیایی محیط ریزوسفر از جمله فراهمی و اجزاء شیمیایی فلزات در آن با توده خاک متفاوت است. این پژوهش به منظور بررسی تغییر در قابلیت استفاده و اجزاء مس در ریزوسفر آفتابگردان (Helianthus annuus L.) در یک خاک شنی آلوده به مس تیمارشده با کلات کننده ها (EDTA اسید سیتریک و عصاره کود مرغی) در شرایط گلخانه ای انجام شد EDTA. و اسید سیتریک در سطوح غلظتی صفر، 0/5 و 1 میلی مول بر کیلوگرم خاک و عصاره کود مرغی در سطوح غلظتی صفر، 0/5 و 1 گرم بر کیلوگرم خاک استفاده شدند . تعداد سه بذر آفتابگردان در هر ریزوباکس کاشته شد. بعد از 10 هفته گیاهان برداشت شدند و خاک های ریزوسفری و توده جدا شدند. مس قابل استفاده با استفاده از 7 روش عصاره گیری شیمیایی و جزءبندی مس در خاک های ریزوسفری و توده اندازه گیری شد. ویژگی های خاک ریزوسفری با خاک توده متفاوت بود . مقدار مس عصارهگیری شده به روش های مختلف در خاک های ریزوسفری کمتر از خاک های توده بود. دامنه تغییرات مس عصاره گیری شده با عصاره گیرها از 0/023 تا 1/83 میلی گرم بر کیلوگرم بود. در خاک های ریزوسفری و توده تیمارشده با کلات کننده ها، بیشترین مقادیر مس به ترتیب در اجزاء باقی مانده پیوندشده با ماده آلی، پیوندشده با اکسیدهای آهن و منگنز، پیوندشده با کربنات ها و تبادلی بود. میانگین اجزاء مس پیوندشده با کربنات ها، پیوندشده با اکسیدهای آهن و منگنز و جزء باقیمانده در شرایط ریزوسفری بیشتر از توده خاک بود. میانگین جزء پیوندشده با ماده آلی در شرایط ریزوسفری کمتر از توده خاک بود. دامنه تغییرات اجزاء مس از 2/81 تا 12/95 میلی گرم بر کیلوگرم بود.

کلیدواژه ها

جزءبندی، توده خاک، EDTA، اسید سیتریک، عصاره کود مرغی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.