استفاده از مدل حداکثر پوشش وزن دار با پوشش جزیی و سیستم اطلاعات جغرافیایی در مکانیابی شعب بانک

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات مدیریت صنعتی، دوره: 15، شماره: 47
  • کد COI اختصاصی: JR_JIMS-15-47_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 449
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی محقر

استاد گروه مدیریت صنعتی، دانشکده مدیریت، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

سارا آریایی

دانشجو دکتری مدیریت صنعتی تحقیق در عملیات، دانشکده مدیریت، دانشگاه تهران، تهران، ایران

جلیل حیدری دهویی

استادیار گروه مدیریت صنعتی، دانشکده مدیریت، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

آرا تومانیان

استادیار گروه سنجش از دور و GIS ، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

چکیده

امروزه بانکها و موسسات مالی و اعتباری برای افزایش سود، کاهش هزینه، رقابت با رقبا، جذب مشتریان و افزایش بهرهوری در تلاش هستند. یکی از عواملی که به عملی کردن این استراتژیها کمک میکند مکانیابی بهینه شعب میباشد. این تحقیق با هدف مکانیابی شعب جدید بانک مهر اقتصاد در منطقه یک شهر تهران انجام گرفته است. از آنجا که تمرکز مراکز خدماتی از جمله بانکها بر بیشترین سرویس دهی و یا در صورت امکان سرویس دهی کامل خدمات به مشتریان است از بین تمامی مدلهای پوشش، مدل حداکثر پوشش به عنوان بهترین گزینه برای مکانیابی شعب بانک انتخاب شده است. برای این منظور ابتدا ادبیات مکانیابی شعب بانک، سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) و مساله مکان یابی حداکثر پوشش (MCLP) بررسی شدند. سپس محقق از طریق مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه با کارشناسان به شناسایی معیارها و زیرمعیارهای موثر در مکانیابی شعب بانک پرداخت. وزن معیارها و زیرمعیارها با پخش کردن پرسشنامه بین مدیران بانک تعیین گردید. از سیستم اطلاعات جغرافیایی برای استخراج برخی از اطلاعات ورودی به مدل و از مدل حداکثر پوشش وزندار با در نظر گرفتن پوشش جزیی برای تعیین بهترین مکانها استفاده شد. مدل برنامه ریزی ریاضی با 363 متغیر صفر و یک، 122 محدودیت، 121 ناحیه تقاضا، 121 نقطه بالقوه، بافر 1000 متر، b=50%، ، 8 و 30 شعبه (با دو سناریو مختلف) نوشته و در نرمافزار GAMS حل شد. واضح است که با حل سناریو اول 8 و با حل سناریو دوم 30 مکان مناسب برای افتتاح شعبه به عنوان خروجی بدست خواهند آمد.

کلیدواژه ها

مکانیابی، شعب بانک، سیستم اطلاعات جغرافیایی، مساله حداکثر پوشش وزندار با پوشش جزیی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.