روش های غیر دارویی تسکین تهوع و استفراغ ناشی از شیمی درمانی

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: هشتمین کنگره بین المللی سرطان پستان
  • کد COI اختصاصی: ICBCMED08_288
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 626
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد ملایی ایولی

دانشگاه علوم پزشکی اصفهان- دانشکده پرستاری

مژگان سهیلی شهرضا

دانشگاه علوم پزشکی اصفهان- دانشکده پرستاری

چکیده

مقدمه و هدف: ازمیان عوارض متعدد شیمی درمانی، تهوع و استفراغ ،شایعترین و آزار دهنده ترین عوارض جانبیمحسوب می شوند که سبب مشکلاتی مانند اختلالات الکترولیتی،سوتغذیه،دهیدراتاسیون، صدمات مری و خستگی میشوند. با توجه به اینکه داروها به تنهایی درکنترل تهوع و استفراغ ناشی از شیمی درمانی موثرنبوده وافزایش مصرف آنهااغلب عوارض نامطلوبی مانند دیس تاکسی،اسهال و علایم اکستراپیدامیدال برجای می گذارد ،لذا این موضوع سببافزایش استفاده از درمانهای غیردارویی شده است .هدف از این مطالعه،مروری بر تحقیقات انجام شده در زمینهتاثیرانواع درمانهای غیردارویی درکنترل تهوع و اسفراغ مبتلایان به سرطان می باشد.روش: این مقاله مروری بر تحقیقات منتشر شده بین سالهای 2000 تا 2012 در پایگاههای اطلاعاتی OVID ،magiran ،Elsevier, Pub Medو همچنین جستجو در منابع کتابخانه ای بوده است. معیار گزینش مقالات براساس شیوه اجرای پژوهش بود.به این ترتیب که با مطالعه خلاصه مقالات در صورتی که پژوهشگر در شیوه اجرایپژوهش خود به بررسی به کارگیری مداخلات غیر دارویی در کاهش تهوع و استفراغ مبتلایان به سرطان پرداخته بود،مقاله مورد نظر انتخاب می شد.یافته ها و نتیجه گیری : مطالعات نشان میدهند که تکنیکهای ماساژدرمانی ،رفلکسولوژی،زنجبیل، ماساژ یخ ولمس شفابخش به عنوان مداخلات فیزیکی ومشاوره با خانواده ،تلقین و هیپنوتیزم، تکنیکهای آرام سازی پیشروندهعضلانی، موسیقی درمانی و آرام سازی بنسون به عنوان مداخلات فکری-رفتاری ،از روشهای موثر غیر دارویی درکاهش تهوع و استفراغ این بیماران می باشند. بنابراین امید است به علت گسترش روز افزون ابتلا سرطان،میزان مرگومیر بالا ،صرف هزینه های کلان و وعوارض جانبی درمانهای دارویی و در طرف مقابل مقرون به صرفه بودن و نتایجرضایتبخش حاصل شده از درمانهای غیر دارویی ،شاهد افزایش استفاده از مداخلات غیردارویی در عرصه مراقبت از اینبیماران باشیم.

کلیدواژه ها

سرطان، تهوع و استفراغ و مداخلات غیردارویی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.