سال انتشار: 1396
کد COI مقاله: CICEAUD01_1158
زبان مقاله: فارسیمشاهده این مقاله: 943
فایل این مقاله در 18 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این مقاله را که دارای 18 صفحه است به صورت فایل PDF در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
مشخصات نویسندگان مقاله بررسی آسیب پذیری شبکه حمل و نقل در اثر زلزله و اهمیت آن در مدیریت بحران
چکیده مقاله:
کشور ایران به واسطه موقعیت جغرافیایی، شرایط اقلیمی و وضعیت زمینی شناختی از جمله کشورهای در معرض سوانح طبیعی جهان محسوب می شود. عدم امکان پیش بینی وقوع زلزله و عدم آمادگی لازم در برابر آن، سبب می شود که تلفات بالای انسانی را در زلزله ها داشته باشیم. عمده ترین راهکارها برای مقابله با شرایط بحران و جبران خسارات ناشی از بلایای طبیعی از قبیل زلزله، سیل و... سازماندهی و تشکیل ارگان های مدیریت و برنامه ریزی تحت عنوان مدیریت بحران می باشد. یکی از دلایل آسیب پذیری سامانه حمل و نقل در برابر خطرات زلزله، عدم شناسایی،ارزیابی و مدیریت بحران در برابر تمام خطرات و کمبود نگاهی جامع و راهبری بر عملیات حمل و نقل است. اعمال روش های مدیریتی در جهت کنترل اوضاع و پیشگیری از زیان های اقتصادی و اجتماعی ناشی از بحران های فوق الزامی به نظر می رسد. از آنجا که شریان های حیاتی ترابری دارای نقش تعیین کننده ای در حین انجام آمد و شدهای امدادی لجستیکی می باشد در این تحیق به بررسی تاثیر زلزله بر راه ها و پل ها و خرابی ناشی از زلزله در این شریان حیاتی می پردازیم. بدین منظور اساس مطالعه بر مبنای شناخت انواع بحران ها، نحوه تاثیرگذاری آنها بر شبکه جاده ای اهمیت راه ها و ضرورت سرویس دهی شان در مواقع بحرانی و سپس طبقه بندی و اهمیت و نقش اجزاء شبکه حمل و نقل شهری بویژه پل ها و نحوه اولویت بندی آنها برای مقاوم سازی با توجه به کارایی و نقششان در مسیله امداد رسانی می باشد و همچنین بررسی نقاط آسیب پذیر و راهکارهای کاهش خطرپذیری و همچنین پیشنهاداتی جهت بهبود وضعیت مدیریت و سرویس دهی راه ها در مواقع زلزله ارایه می گردد.علاوه بر آسیب هایی که در هنگام بحران بر قسمت های مختلف وارد می شود جاده ها و راه ها ( شبکه حمل و نقل ) که از جمله سامانه های ارتباطی مردم با یکدیگر است با مشکلات و تنگناهایی روبرو خواهد گردید که ضرورت بهره گیری از حمل و نقل را در مدیریت بحران مشخص می نماید.
کلیدواژه ها:
کد مقاله/لینک ثابت به این مقاله
کد یکتای اختصاصی (COI) این مقاله در پایگاه سیویلیکا CICEAUD01_1158 میباشد و برای لینک دهی به این مقاله می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت مقاله در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/709848/
نحوه استناد به مقاله:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:جلال فر، فرزاد،1396،بررسی آسیب پذیری شبکه حمل و نقل در اثر زلزله و اهمیت آن در مدیریت بحران،کنفرانس بین المللی عمران،معماری و شهرسازی ایران معاصر،تهران،https://civilica.com/doc/709848
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این مقاله اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1396، جلال فر، فرزاد؛ )
برای بار دوم به بعد: (1396، جلال فر؛ )
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مدیریت اطلاعات پژوهشی
اطلاعات استنادی این مقاله را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
علم سنجی و رتبه بندی مقاله
مشخصات مرکز تولید کننده این مقاله به صورت زیر است:
در بخش علم سنجی پایگاه سیویلیکا می توانید رتبه بندی علمی مراکز دانشگاهی و پژوهشی کشور را بر اساس آمار مقالات نمایه شده مشاهده نمایید.
مقالات پیشنهادی مرتبط
- امنیت سایبری، تهدیدها و اثرات آن بر امنیت ملی
- نقش حفاظت اطلاعات یگان های نظامی در پیشگیری از جرایم سایبری در محیط نظامی
- بررسی روشهای مدلسازی عملکرد شبکه شریانهای حیاتی وابسته با در نظر گرفتن اندرکنش بین آنها
- نقش اصول پدافند غیر عامل در رفع تهدیدات سایبری و تاثیر آن بر امنیت ملی
- تحلیل تهدیدات تروریستی و امنیت زیرساخت های حیاتی شهر
مقالات فوق بر اساس داده کاوی مقالات مطالعه شده توسط پژوهشگران محاسبه شده است.
مقالات مرتبط جدید
- شناسایی و تاثیر مولفه های تعاملات اجتماعی بر شاخصه های فرمی و عملکردی در طراحی مراکز فرهنگی
- جایگاه فضای سبز شهری در راستای اهداف توسعه پایدار (مورد مطالعه: شهر کرج)
- ارزیابی مولفه های موثر بر موفقیت پارک های علم و فناوری در پایداری زیست محیطی
- امنیت کالبدی با تکیه بر معماری بومی ایران در هنگامه بحرانهای طبیعی (اسکان موقت پس از زلزله)
- نقش پیاده رو ها در سرزندگی و تعاملات اجتماعی
مقالات فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این مقاله به سیویلیکا افزوده شده اند.
طرح های پژوهشی مرتبط جدید
- کاربرد مخلوط سه جزئی مصالح سیمانی جهت بهبود دوام بتن
- راهنمای نصب پنجره های ساختمانی از جنس یو پی وی سی
- طراحی و اجرای پی ریز شمع در دکل های خطوط انتقال نیرو
- مجموعه گزارشهای تخصصی سیلابهای فروردین ۱۳۹۸ (گزارش سوم) بررسی تحلیلی آسیب شناسی از منظر شهرسازی - گزارش کارگروه معماری و شهرسازی
- مجموعه گزارشهای تخصصی سیلابهای فروردین ۱۳۹۸ (گزارش پنجم) بررسی آسیبهای ساختمانها- گزارش کارگروه ساختمان (سازه و مصالح)
طرح های پژوهشی فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این مقاله به سیویلیکا افزوده شده اند.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.