معیار فعل اخلاقی و رابطه دین و اخلاق از منظر استاد مطهری

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دو فصلنامه تأملات فلسفی، دوره: 4، شماره: 13
  • کد COI اختصاصی: JR_PHM-4-13_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 660
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالرزاق حسامی فر

دانشیار گروه فلسفه دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره) قزوین

چکیده

دیدگاه استاد مطهری در باب اخلاق، به طور پراکنده و گسترده در آثار ایشان آمده است و البته احصای اشارات مربوط به آن آسان نیست. هدف در این مقاله بیان نظر ایشان در دو مسیله مهم اخلاقی است: یکی این که معیار فعل اخلاقی چیست، استاد با تحلیل و نقد نظریات مهم اخلاقی همچون نظریه عاطفی، نظریه وجدانی و نظریه اراده می کشد نظریه کرامت را به عنوان مبنای اخلاق اسلامی با بررسی کند. مسیله دوم اینکه نسبت میان دین و اخلاق چیست و آیا اخلاق لزوما باید در دین استوار باشد استاد در پاسخ به این پرسش از یک سو دین را تنها پشتوانه اخلاق معرفی می کند و اخلاق بدون دین را چون اسکناس بدون پشتوانه، بی ارزش می داند و از سوی دیگر فعل اخلاقی انسان بی دین را دارای ارزش می داند. در این مقاله سعی شده است با توسل به معنای موسع دینی و خداپرستی در اندیشه استاد و نیز تفکیک میان اخلاق فردی و اخلاق جمعی، تعارض ظاهری در کلام ایشان را برطرف کنیم.

کلیدواژه ها

اخلاق اسلامی،مکرمت اخلاقی،حسن و قبح افعال،دین،دگردوسی،وجدان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.