رتبه بندی مناطق شهری و شناسایی عوامل رضایت شهروندان از عملکرد اتوبوس رانی زنجان با استفاده از الگوی تلفیقی کانو تاپسیس

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دوفصلنامه جغرافیا و توسعه فضای شهری، دوره: 4، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JGUSD-4-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 510
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهره فنی

دانشیار جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران،

محسن احدنژادروشتی

دانشیار جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

شهرزاد مقدم

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

چکیده

بیشک بدون جابه جایی نمیتوان شهری را زنده و پویا تصور کرد. این فعالیت چندان با زندگی بشر عجین شده است که تقریبا نمیتوان آن را جدا از فعالیتهای روزمره به شمار آورد. در قرن گذشته تغییر جهت کلی از حمل ونقل خودرومدار به سمت گسترش شبکه های حمل ونقل همگانی به وجود آمده و از اواخر دهه 1980 سرمایهگذاری جهت ایجاد انواع سامانه های حمل ونقل همگانی در شهرها ابعاد گسترده تری یافته است. تحقیق حاضر با هدف شناسایی عوامل کلیدی رضایت شهروندان از عملکرد اتوبوس رانی زنجان و رتبه بندی مناطق شهری در جهت آسایش و ارتقای سطح زندگی شهروندان، از نظر ماهیت، توصیفی و از لحاظ هدف، از نوع تحقیقات کاربردی است. جامعه آماری این تحقیق شهروندان زنجانی است که از اتوبوس حداقل هفته ای دوبار استفاده میکنند. حجم نمونه از طریق نسبت رضایت مشتریان محاسبه شده است. نتایج پیادهسازی ماتریس کانو نشان دهنده نارضایتی کلی نسبت به عملکرد شبکه اتوبوس رانی در سطح شهر زنجان با شاخص نارضایتی -0/54 است. بهینه نبودن خطوط و در نتیجه آن، افزایش زمان سفر از مهمترین عوامل نارضایتی و برخورد مناسب مسافران و استقرار مناسب ایستگاههای اتوبوس مهمترین دلیل رضایت از سیستم اتوبوس رانی شهر زنجان میباشد. استفاده از اتوبوس در منطقه 3 کمترین کاربرد و در منطقه 2 بیشترین کاربرد را دارد. دیگر مناطق شهری از کاربرد مشابهی برخوردار هستند و تفاوت آنها به لحاظ امتیاز قابل توجه نمی باشد.

کلیدواژه ها

اتوبوس رانی، حمل ونقل عمومی، زنجان، ماتریس کانو، مدل تاپسیس

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.