بررسی میزان سرب و کادمیوم در مارک های پر مصرف محصولات آرایشی ابرو در شهر بیرجند
سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 859
نسخه کامل این مقاله ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
MSEMSMED12_147
تاریخ نمایه سازی: 22 دی 1396
چکیده مقاله:
سابقه و هدف: امروزه استفاده از لوازم آرایشی نه تنها توسط طبقه بالای جامعه بلکه برای طبقات متوسط و پایین جامعه رایج شده است. در طول چند دهه اخیر پیشرفت چشمگیری در صنعت محصولات آرایشی مشاهده شده است، که منجر به بروز مشکلات و بیماری های مختلف می شود. فلزات کادمیوم و سرب از آلاینده های معمول زیست محیطی بوده و در محصولات آرایشی مختلف به کار می روند که مواجهه با این فلزات سنگین باعث ایجاد اختلال در سلامتی می گردد زیرا غیرقابل تجزیه بیولوژیکی هستند و خاصیت تجمع پذیری دارند. لذا هدف از این مطالعه تعیین میزان فلزات سنگین سرب و کادمیوم در مارک های پرمصرف لوازم آرایشی ابرو (ریمل و تاتو) در شهر بیرجند در سال 1396 و مقایسه با استانداردهای موجودبوده است..مواد و روش ها: مطالعه توصیفی - تحلیلی حاضر در سال 1396 در شهر بیرجند انجام شد. اطلاعات مربوط به پرمصرف ترین مارک های محصولات آرایشی ریمل و تاتو ابرو از طریق فروشندگان بزرگ محصولات آرایشی بدست آمد. با استفاده از روش های آماری 16 مارک در مجموعا 63 نمونه از این نوع ماده آرایشی انتخاب و با استفاده از دستگاه جذب اتمی مقدار سرب و کادمیوم نمونه های مورد مطالعه بررسی و با استفاده از نرم افزار SPSS22 داده های بدست آمده مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.یافته ها: غلظت سرب در نمونه های مورد مطالعه ریمل بین 3/196-79 میکروگرم بر گرم و در نمونه های تاتو بین 55/312-1/37 میکروگرم بر گرم بود. غلظت کادمیوم در تمامی نمونه های مورد مطالعه تاتو و ریمل صفر گزارش شده است.نتیجه گیری: در این مطالعه میزان سرب در ریمل و تاتو ابرو بیشتر از مقدار توصیه شده توسط سازمان غذا و داروی آمریکا FDA یا Food and Druy Administraion بود اما کادمیوم در تمامی نمونه های ریمل و تاتو ابرو در حد مجاز بوده است. با توجه به اینکه زنان باردار و کودکان از آسیب پذیرترین گروه ها در برابر آلودگی با سرب و کادمیوم محسوب می شوند، لذا جهت جلوگیری از اثرات زیان بار بهداشتی باید همواره پایش و اندازه گیری مقدار سرب و کادمیوم در محصولات آرایشی مد نظر قرار بگیرد.
نویسندگان
مریم خدادادی
کارشناس ارشد مهندسی بهداشت محیط، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر برسلامت،گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند
عباسعلی رمضانی
کارشناس ارشد اپیدمیولوژی، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر برسلامت،گروه بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند.
حدیقه دری
کارشناس ارشد شیمی تجزیه، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر برسلامت،گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند.
اقدس ملکی
کارشناس مهندسی بهداشت محیط، عضو کمیته تحقیقات دانشجویی ،دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند.