بررسی وضعیت عوامل اقتصادی - اجتماعی و ارتباط آن با پیامدهای مرتبط در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 شهر بیرجند در سال 96-1395
سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 708
نسخه کامل این مقاله ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
MSEMSMED12_119
تاریخ نمایه سازی: 22 دی 1396
چکیده مقاله:
سابقه و هدف: با افزایش امید به زندگی و تغییر در شیوه زندگی، الگوی بیماری ها به سمت بیماری های مزمن مانند دیابت تغییر یافته است. با توجه به اینکه دیابت یک بیماری مزمن مادام العمر است که در صورت عدم درمان و خودمراقبتی مناسب می تواند عوارض وسیع و مخرب جسمی ، اجتماعی و اقتصادی را به همراه داشته باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت عوامل اقتصادی - اجتماعی و ارتباط آن با پیامدهای مرتبط در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 انجام شد.مواد و روش ها: این مطالعه توصیفی تحلیلی از نوع مقطعی بر روی 334 نفر از بیماران دیابت نوع دو مراجعه کننده به کلینیک دیابت شهرستان بیرجند در سال 96-95 انجام شد.معیارهای ورود به مطالعه سن بالای 30 سال و سابقه بیش از یکسال ابتلا به دیابت نوع دو بود. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد شامل 25 سوال در سه بعد ارزیابی عوامل اجتماعی، اقتصادی و کفایت فرآیندهای حمایتی براساس مقیاس لیکرت 4 گزینه ای (همیشه، اکثر اوقات، به ندرت و هیچ وقت) بود که نمره بین 1 تا 4 را به خود اختصاص می داد. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزارSPSS22 و آزمون های توصیفی و تحلیلی کای اسکویر ، Fisher و t test مستقل در سطح معنی داری کمتر از 05/0 تجزیه و تحلیل شد.یافته ها: میانگین سن بیماران مورد مطالعه1/9 ± 91/56 سال ، 9/53% زن و 8/95% متاهل بودند. مهمترین عارضه در بیماران فشارخون(7/46%)، مشکل بینایی(3/38%)، قلبی(6/18%)، کلیوی(6/12%)، روانی(2/10%) و زخم پا(1/5%) گزارش شد. بین سکته قلبی با سن،جنس و شغل، مشکل کلیوی با سن،تحصیلات و محل سکونت، مشکل قلبی با سن،تحصیلات و درآمد، مشکل بینایی با سن و سکته مغزی با درآمد ارتباط معنی داری مشاهده شد(05/0 > P). در مجموع وضعیت اجتماعی بر پیامد بینایی (02/0=P)، زخم پا (02/0=P) و مشکل قلبی (001/0=P) و وضعیت اقتصادی بر مشکل بینایی(001/0=P) و قلبی(001/0≥P) تاثیرگذار بودند. نتیجه گیری: باتوجه به نتایج بدست آمده توجه به وضعیت اجتماعی و اقتصادی بیماران دیابتی به ویژه سن، وضعیت تحصیلات ، درآمد و محل سکونت افراد و تاثیر آن بر پیامدهای ناشی از دیابت و طراحی مداخلات به منظور کاهش عوارض دیابت حایز اهمیت است.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
طاهره بادامکی
عضو کمیته تحقیقات دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، گروه بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند،بیرجند، ایران.
میترا مودی
دانشیارآموزش بهداشت و ارتقاء سلامت، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند،بیرجند، ایران.