اثر کاربرد پلی آکریلآمید در مهار فرسایش پاشمانی از خاک تحت تاثیر پدیده انجماد- ذوب

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه آب و خاک، دوره: 29، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_JSW-29-6_018
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 350
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید حمیدرضا صادقی

استادگروه مهندسی آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تربیت مدرس

محمدباقر رییسی

دانشجوی دکتری علوم و مهندسی آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی،دانشگاه تربیت مدرس و عضو انجمن آبخیزداری ایران

زینب حزباوی

دانشجوی دکتری علوم و مهندسی آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی،دانشگاه تربیت مدرس و عضو انجمن آبخیزداری ایران

چکیده

بررسی اثرات پدیده انجماد و انجماد- ذوب در مباحث فرسایش و تولید رسوب حایز اهمیت است. با اینحال، حفاظت خاک های تحت تاثیر این پدیده ها با شیوه های مختلف و از جمله استفاده از افزودنی ها هنوز مورد توجه قرار نگرفته است . از این رو پژوهش حاضر برای ارزیابی عملکرد پلی آکریل آمید PAM در مهار تاثیر چرخه انجماد- ذوب روی فرسایش پاشمانی از یک خاک لوم سیلتی انجام پذیرفت. در این راستا، فرسایش پاشمانی با استفاده از فنجان های پاشمان در دو تیمار شاهد بدون استفاده از PAM روی خاک با شرایط انجماد و دیگری با انجماد- ذوب و دو تیمار با شرایط انجماد و دیگری با انجماد- ذوب بعد از کاربرد PAM به میزان 20 کیلوگرم در هکتار اندازه گیری شد. میانگین میزان فرسایش پاشمانی خالص، در بالادست و پایین دست فنجان های پاشمان در کلیه تیمارهای آزمایش با آزمون t جفتی مقایسه شد. مقایسه میانگین های مقادیر رسوب مشاهداتی و برآوردی نشان دهنده اختلاف معنی دار P< 0/018 میزان فرسایش پاشمانی خالص به دست آمده در قبل و بعد از کاربرد PAM بود. وجود اختلاف معنی دار P< 0/041 بین میزان فرسایش پاشمانی در پایین دست فنجان های پاشمان در کلیه تیمارهای مطالعاتی نیز مشاهده شد. در مجموع، کاربرد PAM باعث کاهش میزان فرسایش پاشمانی خالص، فرسایش پاشمانی بالادست و پایین دست فنجان های پاشمان در تیمارهای مطالعاتی شد.

کلیدواژه ها

افزودنی های خاک، بجنورد، حفاظت خاک، فرسایش بارانی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.