مطالعه کشت مریم گلی در شرایط استفاده از آب های آلوده به کادمیم و سرب

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه آب و خاک، دوره: 29، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_JSW-29-5_025
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 513
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهرام امیرمرادی

دانش آموخته دکتری گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

پرویز رضوانی مقدم

استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

علیرضا کوچکی

استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

شهناز دانش

دانشیار گروه مهندسی عمران و محیط زیست، دانشکده محیط زیست و منابع طبیعی دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

این تحقیق به منظور بررسی اثر غلظت های مختلف کادمیم و سرب بر خصوصیات کمی و کیفی مریم گلی Salvia officinalis L در سال 1390 در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. ازمایش بصورت فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. فاکتور اول شامل غلظت های کادمیم 0، 10، 20، 40 میلی گرم بر کیلوگرم در آب آبیاری و فاکتور دوم شامل غلظت های سرب 0، 100، 300، 600 میلی گرم بر کیلوگرم در آب ابیاری بود. نشاء های مریم گلی در مرحله دو برگی کشت شدند. ابیاری توسط محلول های نیترات کادمیم و سرب انجام شد. نتایج نشان داد که اثر کادمیم و سرب بر وزن تر، وزن خشک، ارتفاع گیاه، میزان اسانس، میزان جذب کادمیم و سرب توسط اندام های هوایی و ریشه معنی دار بود. وزن تر اندام هوایی در غلظت کادمیم 40 میلی گرم بر کیلوگرم نسبت به شاهد 4/61 درصد کاهش داشت و این کاهش در غلظت 600 میلی گرم بر کیلوگرم برابر 5/16 درصد بود. وزن خشک اندام هوایی در حداکثر غلظت کادمیم نسبت به شاهد 10/83 درصد و در حداکثر غلظت سرب نسبت به شاهد 11/08 درصد کاهش یافت. بیشترین مقدار جذب کادمیم توسط اندام های هوایی مربوط به تیمار غلظت 40 میلی گرم بر کیلوگرم کادمیم و 600 میلی گرم بر کیلوگرم سر بود در این آزمایش فلزات سنگین در هیچ یک از تیمارهای آزمایش وجودنداشت، لذا به نظر می رسد که کشت این گیاه در شرایط استفاده از آب های آلوده به کادمیم و سرب قابل استفاده باشد.

کلیدواژه ها

گیاهان دارویی، جذب فلزات سنگین، وزن خشک، اسانس

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.