اثر تراکم نمونه برداری بر دقت تخمین برخی از ویژگی های خاک در دشت شهرکرد

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه آب و خاک، دوره: 28، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JSW-28-1_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 387
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نرگس حسین زاده

دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه خاک شناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد

محمدحسن صالحی

دانشیار گروه خاک شناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد

جهانگرد محمدی

دانشیار گروه خاک شناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد

چکیده

انجام مطالعات خاک شناسی با دقت کافی همراه با کاهش هزینه و زمان، یکی از اهداف محققین بوده است . پژوهش حاضر به منظور بررسی اثر تراکم نمونه برداری بر دقت تخمین آماری و زمین آماری برخی از ویژگی های خاک در دشت شهرکرد انجام شد. بدین منظور، 240 نمونه سطحی خاک (افق به فاصله ی 125 متری از یکدیگر برداشت گردید . سپس، ویژگی های مختلف شامل جرم مخصوص ظاهری، بافت خاک، درصد حجمی A به فاصله ی 125 متری از یکدیگر برداشت گردید . سپس، ویژگی های مختلف شامل جرم مخصوص ظاهری، بافت خاک، درصد حجمی سنگریزه، درصد کربنات کلسیممعادل، درصد ماده ی آلی PH و قابلیت هدایت الکتریکی اندازه گیری شد. تراکم های نمونه برداری دوم ( 120 نمونه ) و سوم ( 60 نمونه ) به صورت تصادفی و با حفظ توزیع نسبتا یکنواخت در کل منطقه، از نمو نه های اولیه ( 240 نمونه ) انتخاب شد . مقایسه میانگین نشان داد تفاوت معنی داری بین ویژگی های مورد مطالعه درتراکم های مختلف نمونهبرداری وجود ندارد. با کاهش تعداد نمونه ها افزایش و یا کاهش منظمی در ضریب تغییرات، میانگین خطای تخمین و جذر میانگین مربع خطای محاسبه شده برای سه تراکم نمونه برداری نیز مشاهده نشد . در اعتبارسنجی پارامترهای کریجینگ با استفاده از 50 نقطه نمونه برداری مجزا از نمونه های اصلی نیز مقادیر میانگین خطای تخمین نزدیک به صفر و مقادیر ریشه میانگین مجذور خطا پایین بود که بیانگر دقت قابل قبول تخمین د ر سه تراکم مورد مطالعه می باشد. همخوانی چشمی و کمی نقشه های کریجینگمربوط به سه تراکم نمونه برداری برای اغلب ویژگی ها بالا و بسیار نزدیک به هم بود که حاکی از میزان هم خوانی زیاد این نقشه ها بود . بنابراین، مطالعات نیمه تفصیلی می تواند جایگزین مطالعات تفصیلی برای بررسی ویژگی های منطقه مورد مطالعه در منطقه حاضر گردد و هزینه و زمان مطالعات را کاهش دهد.

کلیدواژه ها

تراکم نمونه برداری، دقت تخمین، همخوانی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.