تجزیه زیستی نرمال– هگزادکان در خاک بوسیله گونه های سودوموناس و برخی باکتری هایبومی مناطق آلوده به نفت

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه آب و خاک، دوره: 27، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JSW-27-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 423
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سپیده سعیدی

دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم ،خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد.

امیر فتوت

دانشیار گروه علوم ،خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد.

امیر لکزیان

استاد گروه علوم ،خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد.

چکیده

تجزیه زیستی نرمال - هگزادکان به وسیله باکتری ها به عنوان یکی از روش های مهم زیست پالایی مطرح میباشد. هدف از این مطالعه بررسی تجزیه زیستی نرمال - هگزادکان با سطح آلودگی 2500 میلی گرم بر کیلوگرم بوسیله باکتری های سودوموناس آیروژینوزا Pseudomonas aeruginosa پوتیدا (Pseudomonas putida) و باکتری های بومی مناطق آلوده در حضور منبع غذایی N:P:K شامل سه نوع کود اوره با 46% نیتروژن، فسفات آمونیوم با 21 % نیتروژن و 46 % فسفر و سولفات پتاسیم با 40 % پتاسیم) در شرایط آزمایشگاهی بوده است . آزمایش به صورت طرح آماری فاکتوریل در قالب کاملا تصادفی (چند مشاهده ای) با سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل شش سطح باکتری ( سودوموناس آیروژینوز PA و پوتیدا PP سه جدایه از مناطق آلوده اهواز IA، سرخس IS و تهران IT و بدون باکتری ، دو سطح کود شیمیایی (صفر و دو تن در هکتار) دو محیط خاکی (استریل SS) و غیر استیل NS) و دو بازه زمانی 30 و 60 روز بود. سپس در نمونه های مورد مطالعه میزان کربن آلی کل TOC خاک بعنوان شاخص تجزیه نرمال - هگزادکان اندازهگیری شد. نتایج بدست آمده از آزمایش نشان داد که تجزیه نرمال - هگزادکان در خاک های غیراستریل بیشتر از خاک های استریل بود. بیشترین میزان تجزیه نرمال - هگزادکان توسط جدایه سرخس صورت گرفت و میزان تجزیه توسط این جدایه در حضور ماده غذایی به 45 % رسید در حالیکه میزان تجزیه در عدم حضور ماده غذایی کمتر بود (تقریبا یک سوم). بررسی ها نشان داد که با افزایش زمان، میزان تجزیه نرمال - هگزادکان در بین جدایه های باکتری افزایش معنی داری داشت. میزان تجزیه نرمال - هگزادکان در حضور تیمار کودی NPK پس از 60 روز، 4 برابر تیمار بدون کود بود.

کلیدواژه ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.