بررسی نقش کود آلی و تاثیر مقدار کاربرد آترازین در تجزیه آن

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: فصلنامه حفاظت گیاهان، دوره: 25، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JPP-25-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 483
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابراهیم ایزدی

استادیار دانشکده کشاورزی ، دانشگاه فردوسی مشهد

محمد حسن راشد محصل

استاد دانشکده کشاورزی ، دانشگاه فردوسی مشهد

اسکندر زند

دانشیار موسسه تحقیقات گیاه پزشکی، تهران

مهدی نصیری محلاتی

استاد گروه زراعت، دانشکده کشاورزی ، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

آترازین مهمترین علف کش خانواده ترایازین ها است که جزو علف کش های با نیمه عمر متوسط طبقه بندی می شود. به منظور بررسی تاثیر کود آلی و مقدار کاربرد آن بر تجزیه آترازین، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکد ه کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. کود آلی دو سطح ( 0 و 50 تن در هکتار) به عنوان کرت اصلی و مقدار کاربرد آترازین در دو سطح ( 2 و 4 کیلوگرم ماده موثره در هکتار) به عنوان کرت های فرعی آزمایش بودند. پس از کاربرد آترازین نمونه گیری از خاک در عمق 0 تا 15 سانتی متر و توسط یک مته به قطر 3 سانتی متر، بلافاصله، 7، 14، 30، 60، 120 و 150 روز پس از کاربرد آترازین انجام شد. غلظت باقیمانده آن توسط دستگاه HPLC اندازه گیری شد . نتایج نشان دادند که ماندگاری آترازین با افزایش کاربرد آن و کود آلی افزایش یافت. به طوری که بیشترین نیمه عمر (12/92 روز) و کمترین سرعت تجزیه (0/0536 میلی گرم در کیلوگرم خاک در هکتار) آن در تیمار مربوط به 50 تن کود آلی و 4 کیلوگرم آترازین در هکتار و کمترین نیمه عمر (3/64 روز) و بیشترین سرعت تجزیه (0/19 میلی گرم در کیلوگرم خاک در هکتار) آن در کاربرد 2 کیلوگرم آترازین و بدون کاربرد کود آلی مشاهده شد . براساس نتایج این آزمایش کاربرد کود آلی ضمن افزایش جذب آترازین نقش مهمی را در کاهش آبشویی آن به لایه های زیرسطحی خاک و آلودگی احتمالی آبهای زیرزمینی دارد و در صورت تقویت جمعیت و فعالیت میکروبی در افزایش سرعت تجزیه آترازین نیز موثر خواهد بود.

کلیدواژه ها

علف کش، بافت خاک، فعالیت میکروبی، ماندگاری، نیمه عمر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.