ارتباط تورم و نااطمینانی تورمی در ایران با تاکید برانتظارات عقلایی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دوفصلنامه اقتصاد پولی ، مالی، دوره: 23، شماره: 12
  • کد COI اختصاصی: JR_DANESH-23-12_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 472
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابوالفضل شاه آبادی

دانشیار و عضو هیاتعلمی دانشگاه بوعلی سینا-همدان

یونس سلمانی

دانشجوی دکتری اقتصاد- دانشگاه تربیت مدرس-تهران

سیدآرش ولی نیا

پژوهشگر بانک کشاورزی-تهران

چکیده

نرخ تورم در جوامع مختلف بسته به شرایط هر جامعهای میتواند پدیدهای مثبت و یا منفی تلقی شود ، اما درصورتیکه شوکهای تورمی منجر به نااطمینانی تورمی شوند، این نااطمینانی با ایجاد اختلال در تخصیص بهینه منابع و کارکرد سیستم قیمتها هزینههای کلانی را بر بنگاههای اقتصادی تحمیل می کند گهتحت تاثیر این هزینهها و رفتار عقلایی عاملان اقتصادی در تعیین تورم انتظاری، نرخ تورم نیز ممکن است افزایش یابدگ بر همین اساس، مطالعه حاضر ارتباط بین تورم و نااطمینان ی تورم ی در ایران را با تاکید بر انتظارات عقلایی طی دوره زمانی 1394Q4-1369Q1 بررسی کرده است. مدلسازی نااطمینانی تورمی با استفاده از مدل EGARCH نشان داد که شوکهای مثبت و منفی تورمی نقش نامتقارن در شکل گیری نااطمینانی تورمی دارند. همچنین، آزمون علیت گرنجر و توابع واکنش آنی نشان داد افزایش پیشبینی نشده تورم به نااطمینانی تورمی منجر میشود، افزایش نااطمینانی تورمی نیز افزایش نرخ تورم انتظاری را در پی دارد. بر اساس تجزیه واریانس نیز در بلندمدت بیش از لان درصد از تغییرات نااطمینانی تورمی با تورم پیشبینی نشده و بیش از 16درصد از تغییرات تورم انتظاری نیز با تغییرات نااطمینانی تورمی توضیح داده میشود.

کلیدواژه ها

تورم انتظاری، نااطمینانی تورمی، مدلهای ARCH ،شاخص CPI

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.