بررسی فعالیت های ضدمیکروبی فلور لاکتیکی جدا شده از مراحل تولید کره مسکه علیه باکتری های شاخص مواد غذایی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دوماهنامه پژوهش های علوم و صنایع غذایی ایران، دوره: 12، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IFST-12-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 452
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا عدالتیان دوم

استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

مسعود یاورمنش

استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

فریبا قیامتی یزدی

دانشجوی دکتری گرایش میکروبیولوژی مواد غذایی دانشگاه صنعتی اصفهان

مرتضی خمیری

دانشیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

فعالیت بازدارندگی 51 جدایه باکتری اسیدلاکتیک بدست آمده از شیر گوسفند، ماست گوسفندی و کره محلی مسکه در مقابل میکروارگانیسم هایشاخص بیماری زا شامل: استافیلوکوکوس اوریوس، اشرشیا کلی، لیستریا اینوکواو غیر بیماری زا از جمله: لاکتوباسیلوس پلانتاروم، لاکتوباسیلوس ساکی،لاکتوکوکوس لاکتیس زیرگونه لاکتیس و لاکتوکوکوس لاکتیس زیرگونه کرموریس مورد ارزیابی و بررسی قرار گرفت. از میان 51 ایزوله باکتری اسیدلاکتیک، 44 ایزوله در روش نقطه گذاری در برابر حداقل یکی از باکتری های شاخص، خاصیت بازدارندگی از خود نشان دادند. در حالیکه در روش نفوذ در چاهک، این تعداد به 39 ایزوله کاهش یافت. در این مرحله، 8 ایزوله که شامل گونه های استرپتوکوکوس ترموفیلوس ( 1 ایزوله)، انتروکوکوس فاسیوم (1 ایزوله)، انتروکوکوس دورانس (1 ایزوله) و آیروکوکوس ویریدنس (5 ایزوله) بودند بیشترین اثر آنتاگونیستی را بر باکتری شاخص لیستریا اینوکووا نشان دادند. از این بین، فعالیت ضدمیکروبی سوپرناتانت یک ایزوله آیروکوکوس ویریدانس دارای بالاترین مقاومت حرارتی بود. همچنین دو ایزوله آیروکوکوس ویریدانس، فعالیت ضدمیکروبی خود را در PH خنثی حفظ کرده بودند. فقط فعالیت ضدمیکرو بی سوپرناتانت دو ایزوله شامل انتروکوکوس فاسیوم و آیروکوکوس ویریدنس، تحت تاثیر آنزیم پروتییناز K قرار نگرفت. تمام این خصوصیات فیزیکوشیمیایی جالب، اجازه می دهد که عصاره فاقد سلول (سوپرناتانت) برخی از ایزوله های مذکور، بعنوان نگهدارنده بیولوژیکی در مواد غذایی در نظر گرفته شود.

کلیدواژه ها

باکتریهای اسید لاکتیک، خواص بازدارندگی، باکتریوسین، روش نقطه گذاری،روش نفوذ در چاهک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.