بررسی تأثیرات به کارگیری IT (فناوری اطلاعات )بر اصول مهندسی تصمیم گیری مدیران (با رویکرد سند چشم انداز بیست ساله کشور در سال 1404)
محل انتشار: کنفرانس آموزش مهندسی در ۱۴۰۴
سال انتشار: 1388
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,776
فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
EE2025_044
تاریخ نمایه سازی: 16 آبان 1387
چکیده مقاله:
امروزه فناوری اطلاعات به عنوان محورتوسعه بطور مستقیم و غیرمستقیم برتمامی عرصه ها و سطوح حیات فردی و اجتماعی بشر اثراتی گسترده و عمیق داشته است. این آثار در کلیۀ زمینه های سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی مشهود میباشد، به گونهای که شیوه زندگی، کار، تفریح و تعامل اجتماعی انسانها متحول گردیده است. به عنوان مثال، آموزش الکترونیکی، دولت الکترونیکی، کار و اشتغال از راه دور، کسب و کار و تجارت الکترونیکی وابستگی به زمان و مکان را کم رنگ نموده است.
در این پژوهش سعی داریم، تأثیرات به کارگیری فناوری اطلاعات را بر تصمیمگیری مدیران در معاونت منابع انسانی و پژوهش وزارت نفت بررسی نماییم. این پژوهش را می توان از لحاظ دسته بندی تحقیقات بر حسب نحوه گردآوری دادهها (طرح تحقیق)، از نوع تحقیقات کیفی محسوب نمود که به روش پیمایشی اجرا شده است. در حقیقت، تحقیق حاضر از نظر پژوهش کاربردی و کیفی میباشد و از نظر روش مورد استفاده این روش جزء تحقیقات پیمایشی محسوب میشود که از نوع روش دلفی دسته بندی میگردد. مدیران با استفاده از سیستمهای اطلاعاتی قادر خواهند بود که به طور موثر، فعالیتها را هماهنگی و کنترل نمایند و نیاز به دوایر ستادی و تعداد زیادی از مدیران میانی را کاهش دهند. فناوری اطلاعات و ارتباطات به یکدیگر وابستهاند. بدون فناوری اطلاعات و وسایل برقراری ارتباطات، ارتباط در سطح بین المللی و بین افراد غیر ممکن خواهد بود. فناوری اطلاعات، ماشین کار تلقی میشود و ارتباطات محصول آن است. فناوری اطلاعات بالقوه میتواند مشکلاتی را حل کند که ارائه کمکهای مالی، تجاری و سرمایهگذاری موجب حل آنها نمیشود. تحولات آینده، مدیران راهبردی را در مقابل تصمیم بسیار مهمی قرار میدهد: "چگونگی هماهنگی با تحولات و برنامه ریزی بلندمدت برای سرمایه گذاری در فناوری اطلاعات و ارتباطات" اما مهمتر از آن آماده سازی جامعه و بویژه نیروی انسانی شاغل در سازمانها نسبت به پذیرش این تحولات و تحقق برنامه های فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی است. نظام های اطلاعاتی مدرن و پیچیده، اطلاعات جمع آوری شده از پدیده های دنیای عملکرد برون، درون و میان سازمانی را در ابعاد گستردهای برای مدیران مهیا میسازند تا آنها بتوانند تصمیمات راهبردی صحیحی اتخاذ و برنامه های کلان خود را اجرا کنند
کلیدواژه ها:
نویسندگان
سید هادی میررکنی
کارشناس ارشد معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری
زهرا رضائی
کارشناس ارشد فناوری اطلاعات
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :