صحت سنجی یک معادله نیتروژن بحرانی به منظور بهبود مدیریت کود نیتروژن در مزارع ذرت منطقه پاکدشت

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دومین کنفرانس علوم، مهندسی و فناوری های محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: CESET02_093
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 526
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آرش رنجبر

دانشجوی دکتری گروه مهندسی آبیاری و زهکشی پردیس ابوریحان دانشگاه تهران

علی رحیمی خوب

استاد گروه مهندسی آبیاری و زهکشی پردیس ابوریحان دانشگاه تهران

مریم وراوی پور

دانشیار گروه مهندسی آبیاری و زهکشی پردیس ابوریحان دانشگاه تهران

حامد ابراهیمیان

استادیار گروه مهندسی آبیاری و آبادانی دانشگاه تهران

چکیده

یکی از راهکار های موثر برای کنترل مصرف بی رویه کود نیتروژن در مزارع و در نتیجه کاهش اثرات مخرب زیست محیطی ناشی از آن، استفاده از شاخص تغذیه نیتروژن (NNI) می باشد. برای تخمین این شاخص باید معادله نیتروژن بحرانی برای هر گیاه، مطابق با اقلیم هر منطقه بدست بیاید. از آنجایی که تعیین این معادله زمانبر و پر هزینه است، لذا معمولا از معادلات ارایه شده در سایر مناطق استفاده می گردد که البته قبل از استفاده برای منطقه مورد نظر باید صحت سنجی شوند. هدف اصلی در این تحقیق اینست که معادله نیتروژن بحرانی ارایه شده در چین برای گیاه ذرت، در منطقه پاکدشت صحت سنجی شود و دقت شاخص تغذیه نیتروژن بدست آمده توسط آن بررسی گردد. بدین منظور داده های وزن خشک اندام هوایی و غلظت نیتروژن موجود در آن، طی یک فصل کشت از مزرعه ذرت با آبیاری کامل برداشت شدند. در مجموع شش سری نمونه برداری از هفت تیمار با سطوح مختلف نیتروژن و سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که وضعیت نیتروژن 14درصد از نقاط توسط معادله نیتروژن بحرانی موررد بررسی، به اشتباه بیشتر از حد بحرانی تشخیص داده شده بود و در نتیجه آن، NNI برای 21 درصد از داده ها بیشتر از حد واقعی بدست آمد. اما علیرغم این خطاها، مشخص شد که این معادله نیتروژن بحرانی قابلیت نسبتا بالایی در بررسی روند تغییرات NNI در طول فصل کشت برای تیمارهای مختلف دارد. در نهایت رابطه بین تغییرات NNI در طول فصل رشد و عملکرد نسبی دانه با R2=0.97 بدست آمد.

کلیدواژه ها

اثرات مخرب زیست محیطی، معادله نیتروژن بحرانی، شاخص تغذیه نیتروژن، ذرت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.