تحلیل و بررسی هویت کالبدی یک شهر با در نظر گرفتن مولفه های هویتی در ایجادهمبستگی بین انسان و مکان در شهرهای ایرانی اسلامی
سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 2,295
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
TRADITIONARCH01_006
تاریخ نمایه سازی: 5 اردیبهشت 1396
چکیده مقاله:
محیط زندگی انسان تاثیر بسزایی در رفتار و هویت انسان به سمت ارزشهای مستتر در خویش دارد؛ در این میان شهر را میتوان محیطی برای تجلی هویت، ارزشهای منبعث از اعتقادات، جهانبینی و فرهنگ ساکنین و پدید آورندگان خود دانست.ازنظراجتماعی شهرها مکانهای مناسبی برای شکل گیری نهادهای اجتماعی اعتلای ارزشهای فرهنگی،گسترش و تحکیم روابط و مناسبات اجتماعی و پاسداری از ارزش های انسانی وهویت های ملی و محلی هستند. لذا هویت در مکانهای شهری به یکی ازبحث انگیزترین موضوعات عصر حاضر تبدیل شده است. هویت بیانگر ویژگیهای هر فرد یا پدیده ای است و حاصل احساساتذهنی از وجود هر روزه او و ارتباطات گسترده اجتماعی است که نیازمند مکانی برای شکل گیری است. مکان نیز علاوه بر وجود مشخصه دیگر یعنی حضور انسان است که سبب شکلگیری معنا یا تصورات ذهنی است دارای کالبد است و هر کالبدی از نظمفیزیکی، بصری، آسایش فیزیکی و تعادل برخوردار است. از اینرو هویت کالبدی به معنای صفات و خصوصیاتی است که جسمشهر را از غیر متمایز کرده و شباهتش را با خودی آشکار میکند. پژوهش حاضر با هدف بررسی مولفههای مشترک هویتی و حس مکان به عنوان بوجود آورنده وحدت بین انسان و مکان در کالبد شهرهای ایرانی اسلامی تدوین شده است. چنانچه اگر -ویژگی کالبدی شهر اسلامی و کارکرد عناصر آن را تبلور بصری ماهیت اسلامی آن دانست لزوم توجه به نقش و کارکرد عناصرکالبدی برای برجسته تر شدن آن هویت، بیش از پیش ضرورت میابد. رویکرد این مقاله بر تحلیل عناصر کالبدی شهر اسلامی متمرکز است و سعی دارد تا با مشخصه های فیزیکی به بررسی هویت کالبدی شهر اسلامی بپردازد . روش تحقیق توصیفیتحلیلی است و با روشهای اسنادی و مطالعات کتابخانه ای اطلاعات مورد نیاز جمع آوری شده است . یافته ها حاکی از آن است که هویت کالبدی دارای مفاهیمی مشترک با حس مکان جهت ایجاد و ارتقاء روابط بین انسان و مکان میباشد و با استفاده از این مولفهها میتوان در جهت ارتقاء روابط بین انسان و مکان بوسیله القای مفهوم هویت کالبدی گام برداشت.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
شاهرخ عبداللهی
دانشجوی دکتری، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اردبیل، عضو هیات علمی معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشگین شهر
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :