سازه های گنبدی مدرن جایگزین گنبد های آجری به عنوان عنصر شاخص مسجد

سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,241

فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

DCONF01_153

تاریخ نمایه سازی: 6 اسفند 1395

چکیده مقاله:

مسجد نماد معماری مذهبی ایران است و گنبد به عنوان اولین عنصر شاخص در مساجد ایرانی شناخته می شود که چشم هر ایرانی با آن آشناست، اما چیزی که مهم است این است که آیا تنها همان گنبد آجری که صدها سال پیش اختراع شده می تواند معرف مسجد و باعث برانگیختن حس معنوی آن شود؟ چیزی که ما بسیار به آن تآکید داریم بحث هویت و اصالت و معماری اصیل ایرانی و اسلامی است، اما غافل از اینکه تکنولوژی های دنیا روز به روز گسترده تر می شود، انواع نظریه های سازه ها و مصالح نوین و ... که بسیاری امکانات را برای آسایش مردم و همینطور راحتی ساخت فراهم می کند و از لحاظ زیبایی شناسی هم نظریه های متفاوت وجود دارد و حتی برخی خود سازه های نوین را زیبایی قلمداد می کنند. پس لازم است ما در حین تکیه بر اصول معماری هزاران سال پیش ایرانی، از تکنولوژی های روز دنیا غافل نباشیم، قطعا قوی ترین ریشه ها بدون آبیاری و رسیدگی دچار پوسیدگی میشن و به مرور خشکیده می شوند. با بی توجهی به پویایی و حرکت در این زمینه ها و با در جا زدن و تقلید و تکرار گذشته به هیچ جا نخواهیم رسید. در این مقاله با استفاده از روش کیفی و با مراجعه به اسناد کتابخانه ای و جستجو در منابع اینترنتی معتبر و مشاهده و بررسی بناهای مدرن و از طریق مقایسه، به معرفی سازه های نوین برای ساخت گنبد می پردازیم، باشد که با دمیدن روح معنویت در این سازه ها به ساخت گنبدی بپردازیم که علاوه بر انگیزش معنوی، از هر نظر متناسب با نیازهای عصر حاضر باشد.

نویسندگان

فاطمه سادات موسوی

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری دانشگاه غیرانتفاعی شمال آمل و عضو باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد بجنورد، دانشگاه آزاد اسلامی، بجنورد، ایران

مهدی سعادتی خمسه

دکترای معماری و هیئت علمی دانشگاه شمال آمل

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :