ارزیابی شدت بیابان زایی با استفاده از مدل IMDPA در منطقه نیمه خشک دشت قروه با تکیه بر معیار کشاورزی ( مطالعه موردی: حوزه آبخیز بابا گرگر )
سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 481
فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
PDCONF03_063
تاریخ نمایه سازی: 6 اسفند 1395
چکیده مقاله:
پدیده بیابان زایی در کشورهای در حال توسعه و نیز کشورهایی که دارای پتانسیل بالای بیابان زایی می باشند، از شدت بیشتری برخوردار است در این زمینه می توان با ارائه راهکارها و روش های مدیریتی مناسب از شدت این پدیده کاسته و نیز از گسترش و پیشروی آن جلوگیری بعمل آورد. در این راه شناخت فرآیندهای بیابان زایی و عوامل بوجود آورنده و تشدید کننده آن و همچنین آگاهی از شدت و ضعف این فرآیندها و عوامل آن، امری مهم و ضروری است که باید مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرد. به همین جهت مطالعه، درک و شناخت فرآیندهای منتهی به بیابان زایی به ما کمک می کند تا این پدیده را شناسایی و از وقوع آن پیش گیری کنیم. در این تحقیق ارزیابی وضعیت فعلی و تهیه نقشه بیابان زای با استفاده از نرم افزار GIS در حوزه باباگرگر شهرستان قروه به وسعت حدود 14695 هکتار با اقلیم نیمه خشک براساس مدل IMDPA انجام شد. در این تحقیق معیار کشاورزی مورد ارزیابی قرار گرفت. طی این مطالعات از میانگین هندسی شاخص های مربوطه طبق رابطه ی زیر بیابان زایی معیار پوشش گیاهی ارزیابی گردید : ( درجه کاربرد نهاده ها و ماشین آلات * عملکرد در تناسب اراضی با نوع کشت * الگوی کشت ) به توان 1/3 = معیار کشاورزی و شاخص های آن شامل الگوی کشت، عملکرد در تناسب اراضی با نوع کشت و درجه کاربرد نهاده ها و ماشین آلات در هر یک از واحدهای کاری، در جدول ( 4-5)، ارائه شده است. نتایج حاصل از میانگین وزنی ارزش های عددی شاخص ها برای کشاورزی منطقه، که در جدول ( 4-6) ارائه شده است، بیانگر آن است که از میان 3 شاخص معیار کشاورزی، شاخص الگوی کشت با میانگین وزنی ارزش عددی 2.92، بیشترین تاثیر را در بیابان زایی مراتع منطقه دارد. در مجموع میانگین وزنی معیار کشاورزی منطقه ی مورد مطالعه، برابر 2.12 است و نشانگر آن است که درجه بیابان زایی معیار کشاورزی در این حوزه متوسط می باشد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
امیر جلالی
دانشجوی کارشناسی ارشد بیابانزایی دانشگاه سمنان
شیما نیکو
استادیار دانشگاه سمنان
حامد جنیدی
استادیار دانشگاه کردستان
هایده آرا
استادیار دانشگاه سمنان
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :