اثر باکتری Ensifer meliloti ( Sinorhizobium meliloti ) وفسفر بر وزن تر و غلظت پتاسیم، کلسیم و منیزیم شاخساره و ریشه یونجه در شرایط تنش خشکی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دومین همایش ملی مدیریت پایدار منابع خاک و محیط زیست (کیفیت، سلامت و امنیت خاک)
  • کد COI اختصاصی: SMSER02_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 786
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نصرت اله نجفی

دانشیار گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

شاکه مارکاریان

دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

ناصر علی اصغرزاد

استاد گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

شاهین اوستان

دانشیار گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

چکیده

یونجه یکی از گیاهان علوفهای است که در مناطق خشک و نیمهخشک معمولاً در طی فصل رشد با تنش خشکی مواجه میشود. بهبود تغذیه این گیاه ازطریق مایهزنی آن با باکتریهای تثبیت کننده نیتروژن و مصرف کود فسفر میتواند تحمل آن را در برابر تنش خشکی افزایش دهدد. در یک آزمایشگلخانهای، تأثیر سطوح رطوبت خاک، فسفر و مایهزنی باکتری Ensifer meliloti بر ویژگیهای رشد گیاه یونجه ). Medicago sativa L ( رقدقرهیونجه بررسی شد. آزمایش بهصورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی شامل شرایط رطوبدت خداک در سه سطح ) 0.9FC-FC ،0.7FC-0.8FC و 0.5FC-0.6FC بهترتیب برای بدون تنش خشکی، تنش خشکی کم و تنش خشکی متوسط(، فسفر در سه سطح )صفر، 33 و 60 میلیگرم بر کیلوگرم خاک از منبع مونوکلسی فسفات( و مایهزنی باکتری در دو سطح )با و بدون مایهزنی( و در سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که باکاهش رطوبت خاک، وزن تر شاخساره و ریشه، نسبت وزن تر شاخساره به ریشه، غلظت پتاسی و منیدزی ریشده و غلظت پتاسیم ، کلسیم و منیزیم شاخساره کاهش یافت. با مصرف کود فسفر، وزن تر شاخساره و ریشه و غلظت پتاسی شاخساره افزایش و غلظت کلسیم و منیزیم شاخساره و غلظتپتاسی ریشه کاهش یافت. مایهزنی با باکتری Ensifer meliloti وزن تر شاخساره و ریشه و غلظت پتاسیم ، کلسیم و منیزیم ریشه را افزایش و غلظت کلسی و منیزی شاخساره را کاهش داد. اثر متقابل دوگانه و سهگانه فاکتورها بر اغلب صفات مورد مطالعه معنادار بود. بهطور کلی، برای بهبود تغذیه گیاه یونجه و افزایش عملکرد آن، مصرف 03 میلیگرم فسفر بر کیلوگرم خاک و مایهزنی باکتری Ensifer meliloti میتواند در شرایط با و بدون تنش کمبود آب توصیه شود.

کلیدواژه ها

تنش خشکی، فسفر، مایهزنی، نیتروژن، یونجه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.