اثرات نانوذرات نقره بر روی تغییرات سلولی- تکوینی و مورفولوژیکی گیاهچه درون شیشه ای موز (Musa acuminate Colla) رقم Dwarf Cavendish

سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 649

فایل این مقاله در 6 صفحه با فرمت PDF و WORD قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

IAUFALABIO02_079

تاریخ نمایه سازی: 5 بهمن 1395

چکیده مقاله:

تکثیر گیاه موز از طریق تکنیک کشت بافت و روش ریزازدیادی انجام می شود. ویژگی های انحصاری زیستی و فیزیکو شیمیایی نانوذرات موجب تلفیق علوم نانو با دنیای زیست شناسی و کشاورزی شده است. در این مطالعه اثرات نانوذرات نقره بر روی تغییرات مورفولوژیکی و سلولی- تکوینی گیاهچه In vitro موز (Musa acuminate Colla) رقم دوارف کاوندیش (Dwarf Cavendish) مورد بررسی قرار گرفت. مریستم موز رقم دوارف کاوندیش بر روی محیط کشت MS (موراشیک، اسکوک 1962) حاوی هورمون های بنزیل آمینو پورین (3 میلی گرم بر لیتر) و اندول استیک اسید (2 میلی گرم بر لیتر) کشت داده شد و صفات مورفولوژیکی (طول ساقه، تعداد ساقه، طول ریشه و تعداد ریشه) و تغییرات سلولی- تکوینی گیاهچه های درشیشه (In vitro) در تیمار نانوذرات نقره با پنج سطح شامل: صفر(کنترل)،5، 10، 15، 20 میلی گرم در لیتر طی 2 واکشت مورد بررسی قرار گرفتند. آنالیز آماری داده های حاصل با استفاده از آزمون واریانس یکطرفه در سطح احتمال 05/0 با نرم افزار (Ver.22) SPSS انجام شد. از کشت مریستم گیاه موز ارقام دوارف کاوندیش میانگین طول ساقه (2 سانتی متر) و نرخ تکثیر (3 عدد در هر جداکشت) باززایی کردند. گیاهچه های باززایی شده در تیمار نانوذرات نقره بیشترین میانگین طول ساقه در تیمار 5 میلی گرم بر لیتر با سطح احتمال5 0/0 تفاوت معنی دار داشتند، کاهش تعداد ساقه در تیمارهای نانوذرات نقره نسبت به کنترل (صفر میلی گرم بر لیتر) کاهش و بالاترین طول و تعداد ریشه در تیمار 15 میلی گرم بر لیتر نسبت به تیمار کنترل در سطح احتمال 05/0 مشاهده شدند. در بررسی تغییرات سلولی- تکوینی اندازه سلول های چوب زودرس کوچکتر و فشرده تر شده، اندازه سلول های پارانشیم بسیار بزرگتر و شکل آنها از کروی تا چندوجهی زاویه دار تغییر یافته بودند، به طوری که بیشترین میانگین اندازه (سلول پارانشیم 343 میکرومتر) و کمترین میانگین اندازه سلول آوند چوبی (10 میکرومتر) در تیمار 20 میلی گرم بر لیتر مشاهده شدند.نتایج نشان داد غلظت های متفاوت نانو ذرات نقره سبب تغییرات مورفولوژیکی و سلولی- تکوینی گیاهچه موزIn vitro رقم دوارف کاوندیش شده است.

نویسندگان

نسرین آقایی

گروه زیست شناسی گیاهی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم، ایران

فرح فراهانی

گروه زیست شناسی گیاهی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم، ایران

مسعود شیدایی

گروه ژنتیک گیاهی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • آقاجان تبار عالی ح. پیردشتی ه.، کاشانی آ. بییروا پ. ...
  • فراهانی ف.، مجد ا. و ضرغامی ر. 1380. طراحی و ...
  • Akhavan sepahy A., Eghbal R. K., KhanafariA. (2010), The effect ...
  • Bais H.P., Sudha G., Suresh B., Ravishankar G.A.(2000), AgNO3 influences ...
  • Corredor E., Testillano P., Coronado M., Melendi P., Fernandez Pacheco ...
  • Bakry F., Carreel F., Jenny C. (2007), Jean-Pierre Horry, Genetic ...
  • Murashige T., skoog F. (1962), A revised medium for rapid ...
  • Peres R.M., Debergh P. (1998), Significant application Of biotechnology in ...
  • Rodrigues pH. V., Tulmann Neto A., Cassieri Neto I _ ...
  • Stover R.H., Simmonds N.W. (1987), Bananas. Longman Scientific and Technical, ...
  • Vuylsteke D. R., Crouch J. H., Pellegrineschi A., ThottappilllyG. (1998), ...
  • Zhu H., Han J., Xiao JQ., Jin Y. (2008), Uptake, ...
  • نمایش کامل مراجع