بررسی ساختار گونه بلوط ایرانی ( Quercus brantii ) به منظور حفاظت از آن در جنگل های زاگرس(مطالعه موردی: جنگلهای قلعه گل خرم آباد)
محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی اکولوژی سیمای سرزمین
سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 894
فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
IALE02_074
تاریخ نمایه سازی: 5 بهمن 1395
چکیده مقاله:
بلوط ایرانی (Quercus brantii) به عنوان گونه غالب جنگل های زاگرس شناخته می شود. متاسفانه در سال های اخیر، بخاطر دخالت های بی رویه انسانی تعداد زیادی از پایه های این گونه قطع و ساختار این جنگل ها تخریب شده است. به منظور مدیریت صحیح این گونه، به شاخص هایی نیاز است که به تشریح ساختار فعلی و تغییرات آن در طول زمان بپردازد. بدین منظور، در این تحقیق ضمن معرفی مجموعه ای از شاخص های مبتنی بر نزدیک ترین همسایه، ساختار گونه بلوط ایرانی در جنگل های قلعه گل خرم آباد بررسی شد. این شاخص ها شامل شاخص زاویه یکنواخت، شاخص آمیختگی و شاخصی اختلاف مساحت تاج پوششی می باشد که به بررسی موقعیت مکانی، اختلاط گونه ای و اختلاف ابعاد گونه بلوط ایرانی نسبت به درختان مجاور خود می پردازند. به منظور جمع آوری اطلاعات مورد نیاز، محدوده ای به وسعت ۳۲ هکتار که در برگیرنده سه بخش تپه، دشت و نزدیک به جاده بود، به صورت صددرصد آمار برداری شد و با استفاده از نرم افزار 1.3 CTallCOdشاخص های مذکور در هر سه بخش محاسبه شد. مقدار میانگین شاخص زاویه یکنواخت برای سه بخش تپه، دشت و مجاور جاده به ترتیب ۰/۴۷ ، ۰/۵۲ و ۴۲/ ۰ محاسبه شد که چیدمان تصادفی این گونه را در هر سه بخشی نشان می دهد. میانگین شاخص آمیختگی برای سه بخش مذکور به ترتیب ۰۷/ ۰، ۰/۰۵ و ۰/۱۴ محاسبه شد که نشان دهنده ی اختلاط کم این گونه با سایر گونه ها می باشد. همچنین، میانگین شاخصی اختلاف مساحت تاج پوششی برای هر سه بخش تپه، دشت و مجاور جاده به ترتیب ۰/۵۲، ۰/۵۰ و ۰/۴۵ محاسبه شد، که نشان دهنده اختلاف آشکار بلوط ایرانی با درختان مجاور خود از نظر ابعاد تاج است. بررسی و آگاهی از ساختار گونه های جنگلی و پیچیدگی روابط بین آنها از موارد مهم و ضروری در مدیریت منابع جنگلی می باشد
کلیدواژه ها:
نویسندگان
پیمان فرهادی
دانشجوی دکتری جنگلداری، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه لرستان، ایران
جواد سوسنی
استادیار گروه جنگلداری، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه لرستان، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :