ارزیابی ماده‌ی بیولوژیکBacillus thuringienis در کنترل کرم کپسول‌خوارنخود Heliothis viriplaca Hufn. (Lep., Noctuidae)

سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,122

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

PULSES01_012

تاریخ نمایه سازی: 23 تیر 1387

چکیده مقاله:

کرم کپسول خوار نخود یکی از آفات مهم گروهی از محصولات زراعی به ویژه نخود می‌باشد. خسارت این آفت در بعضی از سالهای زراعی به قدری شدید است که گاهاً تمام محصول را مورد تهدید قرار می دهد. لذا، کاربرد حداقل یک نوبت تیمار شیمیایی برای کنترل آن الزامی است. هدف این مطالعه جایگزینی سموم میکروبی به ویژه تولید داخل به جای سموم شیمیایی است‌که در این راستا مصرف می‌شود. این بررسی در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با 4 تیمار در 4 تکرار طی دو سال متوالی در منطقه‌ی تیکمه‌داش روی رقم نخود سیاه با شرایط دیم انجام گرفت. در این آزمایش از مواد بیولوژیکی که براساس باکتری Bacillus thuringiensis به نامهای تجارتی بیولپ (سفارش خارج) و بی تی همدان (تولید داخل) در مقایسه با حشره کش شیمیایی کارباریل (سوین) استفاده شد. مقدار مواد بیولوژیک طبق توصیه‌ی کارخانه‌ی سازنده 2 کیلوگرم در هکتار و حشره کش شیمیایی 2/5 کیلوگرم در هکتار بود. محلولپاشی همزمان با مشاهده‌ی حداکثر لاروهای سن اول آفت صورت گرفت. تجزیه واریانس توام داده‌های حاصل از 3 نوبت نمونه برداری پس از محلولپاشی ( 3، 5 و 7 روز ) برای هر دو سال آزمایشی با فرض تصادفی بودن آنها نشان داد که تیمارهای آزمایشی یعنی حشره‌کشهای مصرفی از نظر صفت تاثیر و کنترل آفت کپسول خوار نخود با هم اختلاف داشته و در سطح احتمال یک درصد معنی‌دار می‌باشند. مقایسه‌ی میانگین درصد مرگ و میر لاروهای آفت ناشی از کاربرد کارباریل، بیولپ و بی‌تی تولید داخل بر اساس آزمون چند دامنه‌ای دانکن معلوم نمود که کارباریل در کنترل آفت، 98/3 درصد، بیولپ و تولید داخل به ترتیب 74/72 و 40/78 درصد نقش داشته‌اند.

نویسندگان

محمد مشهدی جعفرلو

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • عدل دوست، حیدر و سودابه ایزدیار. 1374 . کنترل کرمهای ...
  • نوری، پرویز. 1372 . بررسی روند پارازیتیسم زنبور Habrobracon hebetor ...
  • هاشمی آقاجری، میر حسن. نورالدین شایسته و علی اصغر پور ...
  • Al-Soud, A.; S. Weigand and O. Tahhan, 1990. Incidence of ...
  • Tukmen, S. 1987. Investigation on methods of chemical control against ...
  • weigand, S. and O. Tahhan, 1990. Chickpea insect pests in ...
  • نمایش کامل مراجع