مکان یابی محل دفن مهندسی- بهداشتی پسماندهای شهری با استفاده از تصمیم گیری چندمعیاره در GIS با تاکید بر حفاظت منابع آب در برابر آلودگی (مطالعه موردی استان البرز)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: هشتمین همایش ملی و نمایشگاه تخصصی مهندسی محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: CEE08_167
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 621
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد فتحی گلابی

دانشجوی دکتری مهندسی آب، کارشناس مسئول اجرای طرح های آب، حوزه معاونت مهندسی و توسعه شرکت آبفا استان البرز

حسین حس شاهی

کارشناس ارشد (GIS & RS)، کارشناس GIS حوزه معاونت بهره-برداری شرکت آبفا استان البرز

مجتبی نوری

دکتری مهندسی منابع آب، مدیر دفتر تحقیقات آب منطقه ای استان البرز

چکیده

یکی از مشکلات جدی، بالقوه و رو به رشد در بسیاری از مناطق بزرگ شهری و بخصوص کشورهای در حال توسعه، مدیریت پسماند و انتخاب محل مناسب برای دفع و دفن بهداشتی آن است. اگر چه برخی اقدامات کاهش، بازیابی و تبدیل زباله و پسماند صورت می-گیرد، دفن بهداشتی، هنوز هم رایج ترین، ساده ترین و به صرفه ترین روش برای مقصد نهایی پسماندها و زباله ها محسوب می شود. محل و موقعیت نامناسب دفن پسماند مطمئناً می تواند اثرات منفی زیست-محیطی، اکولوژیکی، اجتماعی و اقتصادی داشته باشد. این مسئله برای کشور ما و بخصوص استان البرز به علت مسائل و محدودیت ها و از همه مهمتر چالش کمیت و کیفیت آب، بسیار مهم و حیاتی می-باشد. بنابراین، باید با دقت و با در نظر گرفتن مقررات و محدودیت دیگر منابع انتخاب گردد. لذا در این مطالعه، موقعیت-های مکانی مناسب برای محل دفن پسماندها دراستان البرز با استفاده از تلفیق دانش اطلاعات مکانیGIS و تجزیه و تحلیل تصمیم گیری چند معیاره با تاکید بر عوامل هیدرولوژی آب های سطحی و زیرسطحی و حفاظت از منابع آن در برابر آلودگی حاصل از دفن پسماندها استخراج و معرفی می شوند. به این منظور، 15 لایه نقشه ورودی و در درجه اول عوامل هیدرولوژی شامل رودهای اصلی، چاه ها، حدود آبخوان ها و سفره های آب زیرسطحی، قنات، چشمه، نهر و دیگر منابع کمی، تالاب ها و دریاچه سدها، اقلیم و نیز عوامل موثر و ناگزیر دیگر شامل توپوگرافی، مناطق مسکونی، راه ها وجاده ها، زمین شناسی و کاربری اراضی آماده گردید و در محیط GIS مورد تحلیل و آنالیز قرار گرفت. عوامل موثر وزن دهی گردید، محدودیت ها اعمال شد و محل هایی با تناسب بالا، متوسط و پایین در اطراف شهرهای پرتراکم استان البرز شامل کرج، هشتگرد، نظرآباد، طالقان و اشتهارد استخراج و پیشنهاد گردید.

کلیدواژه ها

دفن مهندسی- بهداشتی، پسماند، آب، مکان یابی، استان البرز، GIS

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.