سال انتشار: 1394
کد COI مقاله: FEMICT01_044
زبان مقاله: فارسیمشاهد این مقاله: 229
فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این مقاله را که دارای 11 صفحه است به صورت فایل PDF در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
مشخصات نویسندگان مقاله بررسی ارتباط بین هوش هیجانی (EQ) و رفتار شهروندی سازمانی (OCB) (مطالعه موردی: بخش اداری دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه)
چکیده مقاله:
این مطالعه به چند دلیل عمده از جمله جایگاه مناسب نظری و مفهومی آن در حوزه های نوین رفتاری ,کم پژوهی و کافی نبودن مطالعات داخلی درباره متغییر وابسته اهمیت روز افزون حوزه پژو هش در سازمان های امروزی و پیشنهاداتی که برای برون رفت از وضعیت های نامناسب کار به دست می دهد دارای ضرورت انجام شدن و پایگاه علمی مناسب است. در این تحقیق به بررسی تاثیر هوش هیجانی بر رفتار شهروندی پرداخته شده وبا استفاده از نرم افزار spss به بررسی رگرسیون میان متغییرها پرداخته شده است. که در پایان مشخص شدکه هوش هیجانی تنها بر وظیفه شناسی کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی تاثیر مستقیم و معناداری ندارد و بر بقیه مولفه های رفتار سازمانی که شامل جوانمردی و فضیلت اجتماعی ونوع دوستی و احترام و تکریم تاثیر مستقیم و معناداری دارد.
کلیدواژه ها:
هوش هیجانی، رفتار شهروندی سازمانی، خود آگاهی، خود مدیریتی، فضیلت شهروندی
کد مقاله/لینک ثابت به این مقاله
برای لینک دهی به این مقاله می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت مقاله در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/524046/
نحوه استناد به مقاله:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:حمزه ای، مهدیس و جانجانی، زهرا،1394،بررسی ارتباط بین هوش هیجانی (EQ) و رفتار شهروندی سازمانی (OCB) (مطالعه موردی: بخش اداری دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه)،همایش ملی سیمای مدیریت آموزشی در عصر تکنولوژی اطلاعات و ارتباطات،کرمانشاه،،،https://civilica.com/doc/524046
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این مقاله اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1394، حمزه ای، مهدیس؛ زهرا جانجانی)
برای بار دوم به بعد: (1394، حمزه ای؛ جانجانی)
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود ممقالهقاله لینک شده اند :مدیریت اطلاعات پژوهشی
اطلاعات استنادی این مقاله را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
علم سنجی و رتبه بندی مقاله
مشخصات مرکز تولید کننده این مقاله به صورت زیر است:
در بخش علم سنجی پایگاه سیویلیکا می توانید رتبه بندی علمی مراکز دانشگاهی و پژوهشی کشور را بر اساس آمار مقالات نمایه شده مشاهده نمایید.
مقالات مرتبط جدید
- بررسی عوامل موثر بر کارایی موفقیت اموزش در فضای مجازی
- شاهنامه در کتاب های درس از اول ابتدایی تا پایه دوازدهم
- تحلیل محتوای سؤالات کتاب «خواندن و درک مطلب فارسی» بر پایه طبقه بندی اصلاح شده بلوم در حیطه شناختی
- شناسایی عوامل مؤثر بر افزایش انگیزه مخاطبان آموزش در فضای مجازی: تحلیل کیفی
- روش های انگیزه بخشی به مخاطبان آموزش در فضای مجازی دانشگاه و مدرسه
مقالات فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این مقاله به سیویلیکا افزوده شده اند.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.