اسلوب خطاب و بیان در شعر حافظ

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: همایش ملی ادبیات غنایی
  • کد COI اختصاصی: LYRICLIT01_087
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 780
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بتول واعظ

استادیار زبان و ادبیات فارسی دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران

چکیده

تحلیل اسلوب خطاب در هر متنی، موضوعی جدید و شایسته ی پژوهش است. مقصود از اسلوب خطاب، شیوه ها و شگردهاییاست که گوینده/راوی، مخاطبان و شخصیت های متن را از طریق آنها مورد خطاب قرار میدهد و با آنها گفتگو می کند. خطاب در اینجااعم از خطاب مستقیم و رودرروی با مخاطب است، بلکه هر نوع شیوه ی روی آوری به شخصیت ها و مخاطبان درون متنی و برون متنی را دربر می گیرد. این پژوهش، شیوه ها و شگردهای خطاب را در شعر حافظ تحلیل می کند؛ یعنی بازکاوی این موضوع که در شعر حافظ،مخاطبان و شخصیت های مختلف به چه طریقی مورد خطاب قرار می گیرند و شاعر با هر کدام از چه فاصله و جایگاهی سخن می راند. برایاین منظور ابتدا درباره ی انواع مخاطب در شعر حافظ با توجه به مقام فکری و اجتماعی آنها بحث کرده، سپس شگردها و تکنیکهایهنری شاعر را در خطاب به این مخاطبان با در نظر داشتن اندیشه ی شعری او توصیف و تحلیل نموده ایم.

کلیدواژه ها

حافظ، متن، راوی، مخاطب، اسلوب خطاب و بیان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.