اثرات سوء زیست محیطی تصادمات ناشی از حمل و نقل آلودگی نفتی بر موجودات دریایی

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: اولین کنفرانس حمل و نقل مواد خطرناک و اثرات زیست محیطی آن
  • کد COI اختصاصی: HAZMAT01_072
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3027
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نگار بنان

عضو باشگاه پژوهشگران دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارسنجان

فرشید کفیل زاده

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارسنجان

چکیده

امروزه ایجاد آلودگی های نفتی در دریاها پیامدی اجتناب ناپذیر است که به دلیل رها شدن فرآورده های نفتی، توسط کشتی های نفتکش در محیط دریایی ایجاد می شود. آلودگیهای نفتی حیات زیستمندان و حیات وحش دریایی را به شدت تحت تأثیر خود قرار داده و یکی از مهمترین معضلات زیست محیطی ناشی از حمل و نقل در دریاها و اقیانوسها محسوب می گردد. مهمترین روشهای حمل و نقل نفت خام، توسط نفت کشها در اقیانوسها و لوله های روی زمین می باشد. این روشهای حمل و نقل می توانند با جاری شدن اتفاقی نفت یا در اثر عملیات تخلیه مانند نفت کشها محیط زیست دریایی را آلوده کنند. از آنجا که مناطق اصلی تولید نفت جهان با بزرگترین مناطق مصرف منطبق نیست، حمل و نقل نفت افزایش یافته، و علاوه بر آن تعویض محل های تصفیه بطور قابل توجهی محصولات خامی را که به فواصل طولانی حمل می شوند افزایش داده است. این تعویض سبب افزایش شانس آلودگی دریا به وسیله ترکیبات غیر فرار شده است و این ترکیبات نفتی علاوه بر تخریب و ضایعات آنی که ایجاد می کند، در اشکال و غلظتهای مختلف اثرات متفاوتی بر پیکره زیستی محیط دریایی بر جای می گذارند. در آزمایشهای انجام شده، ملاحظه شد که بعد از جاری شدن یک متر مکعب نفت خام، یک لایه به ضخامت 0/5 میلیمتر و به قطر 48 متر در 10 دقیقه تشکیل شد و بعد از 100 دقیقه به ضخامت 0/1 میلیمتر و عرض 100 متر رسید. طبق نتایج بدست آمده وجود ترکیبات نفتی محلول با غلظت 1 تا 10 میلی گرم در لیتر در دریا برای موجودات بالغ و مقدار 0/1 تا 1 میلی گرم در لیتر برای موجودات جوان تر اثرات مهلک و کشنده دارد. با توجه به گسترش روزافزون آلودگیهای نفتی ناشی از حمل و نقل و تأثیرات غیرقابل جبران آن در این مقاله ابتدا به اثرات سوء ناشی از حمل و نقل آلودگی نفتی بر موجودات دریایی و سپس سرنوشت مواد نفتی در دریا اشاره گردیده است.

کلیدواژه ها

حمل و نقل، محیط زیست، آلودگی نفتی، موجودات دریایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.