تاثیر میزان ابدهی، وسعت و شیب اراضی کشاورزی بر قیمت مبادلاتی زمین های کشاورزی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دومین همایش ملی چالش ها و راهکارهای توسعه
  • کد COI اختصاصی: KRESEARCH02_036
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 605
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجید نیک نفس دهقانی

کارشناس ارشد مهندسی اقتصاد کشاورزی

علی دریجانی

استادیاران گروه مهندسی اقتصاد و مدیریت تولید کشاورزی، دانشگاه پیام نور،صندوق پستی ۱۹۳۹۵-۳۶۹۷،تهران،ایران

چکیده

زمین یکی از منابع مهم در اقتصادکشاورزی محسوب می شود، بنابراین، بازارهای کارای زمین (شامل فروش و اجاره) و در نتیجه تعیین ارزش واقعی آن می تواند نقش اساسی در مدیریت زمین و توسعه ی کشاورزی ایفا نماید. مطالعه ی حاضر در نیمه ی نخست سال 1394 ‏با هدف تبیین عوامل موثر بر قیمت مبادلاتی زمین های کشاورزی حومه ی شهر عنبرآباد از طریق آزمون مقایسه ی میانگین تحلیل واریانس چندگروهی (ANOVA ‏) صورت پذیرفت. اطلامحات مورد نیاز از طریق پرسشنامه جمع آوری گردید. سپس، آزمون های آماری در محیط نرم افزاری SPSS ‏صورت پذیرفت. یافته ها نشان داد بهای هر هکتار زمین با افزایش دبی آب (اینچ) در گروه های کمتر از 3 ‏، 3 ‏تا 4 ‏، و بیشتر از 4 ‏اینچ. به ترتیب مقادیر 613، 720 ‏، و 831 ‏میلیون ریال را به خود اختصاص داده است. در حالی که بهای معاملاتی هر هکتار زمین، با افزایش وسعت زمین (گروه های کمتر از 1 ‏، 1 ‏تا 2/5 ‏، ٢١۵ ‏تا 3 ‏، 3 ‏تا 6/5 هکتاری، و بیش از 6/5 هکتاری)، به ترتیب 839 ‏، 811 ‏، 737 ‏، 688، و 519 ‏میلیون ریالی برآورد گردید. به طور کلی، بهای مبادلاتی با افزایش وسعت زمین، کاهش معناداری را به دنبال خواهد داشت. ضمن آنکه هر چه درجه ی شیب زمین افزایش یافته، قیمت مبادلاتی هر هکتار زمین کاهش معناداری را نمایش می دهد؟ به گونه ای که در درجه شیب های کمتر از 10 ‏، 10 ‏تا 15 ‏، 15 ‏تا 20 ‏، و بیشتر از 20 ‏درصدی، زمین ها نیز به ترتیب 913 ‏، 815 ‏، 733 ‏، و 656 میلیون ریال ارزشگذاری معاملاتی می شوند. در پایان، با توجه به یافته های پژوهش، پیشنهادهای علمی و عملیاتی قیمت گذاری زمین های کشاورزی به برنامه ریزان این عرصه ارائه شد.

کلیدواژه ها

آب، زمین، کشاورزی، شیب، وسعت، قیمت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.