سال انتشار: 1394
محل انتشار: ششمین همایش بین المللی صنایع فراساحل
کد COI مقاله: OICIRAN06_014
زبان مقاله: فارسیمشاهد این مقاله: 326
فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این مقاله را که دارای 15 صفحه است به صورت فایل PDF در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
مشخصات نویسندگان مقاله مدلسازی عددی و آزمایشگاهی سکوی اسپار
چکیده مقاله:
حجم عظیمی از ذخایر نفتی، در بستر آبهای عمیق وجود دارد. اسپار یک سکوی شناور قابل رقابت برای آب عمیق و خیلی عمیق در استخراج نفت و گاز است. ساخت سکوهای آب عمیق نیازمند بررسی و صرف هزینه و زمان زیادی برای انجام محاسبات و پیش بینی های لازم میباشد. نرم افزارهای مختلفی برای انجام محاسبات هیدرودینامیکی و ساخت مدل عددی موجود می باشد که در موارد زیادی کاربردی بوده و نتایج قابل قبولی ارائه می دهند. با این حال به دلیل بزرگ بودن سازه، شرایط محیطی، غیر خطی بودن اغلب پارامترها از جمله سختی مهار و پارامترهای هیدرودینامیکی اکتفا نمودن به نتایج عددی نرم افزارهای هیدرودینامیکی کار معقولی نیست و انجام تست آزمایشگاهی و ساخت مدل ضروری می باشد. در این مقاله به بررسی عددی سکوی اسپار سلول خرپایی (Cell-TTuSSSpaT) به روش تئوری تفرق سه بعدی می پردازیم. همچنین مدل آزمایشگاهی سکو را ساخته و تست میکنیم تا بتوان نتایج عددی را صحت سنجی نمود. خطوط مهار در مدلسازی عددی بصورت کتناری (Catellary) سه بعدی مدل شده و با استفاده از نتایج تحلیل نیرو در مهارها، سیستم مهار در مدل آزمایشگاهی بصورت منقطع (Taut) و دوبعدی مدل شده است. پس از بررسی نتایج و صحت سنجی نتایج عددی سکوی اسپار سلول خرپایی یک سکوی اسپار کلاسیک نیز برای تست آزمایشگاهی و به منظور مشاهده و پیدا کردن دید مهندسی نسبت به پیکربندی سکوهای اسپار ساخته شده، تست شده است. نتایج نشان می دهد مدل اسپار سلولی دارای حرکات بیشتر و در مقابل میرایی بیشتری به دلیل صفحات هیو است. همچنین وزن و درگ کمتری نیز بدلیل وجود بخش خرپایی دارد. نتایج عددی و آزمایشگاهی با هم همخوانی خوبی دارند و نتایج نشان می دهد، امکان تست آب عمیق در حوضچه های کم عمق وجود دارد و با ۵ تا ۱۰ درصد خطا نتایج قابل قبول است. همچنین امکان مدل کردن سیستم مهار کتناری بصورت Taut بررسی شد و نتایج نشان میدهد مدلسازی سیستم مهارقابل قبول بوده است
کلیدواژه ها:
مدلسازي /سكوي اسپار كلاسيك /سكوي اسپارسلول خرپايي /تحليل تجربي اسپار /مهاركتناري /مهارمنقطع
کد مقاله/لینک ثابت به این مقاله
برای لینک دهی به این مقاله می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت مقاله در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/482606/
نحوه استناد به مقاله:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:قیصری، حمیدرضا و تابش پور، محمدرضا و سیف، محمدسعید،1394،مدلسازی عددی و آزمایشگاهی سکوی اسپار،ششمین همایش بین المللی صنایع فراساحل،تهران،،،https://civilica.com/doc/482606
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این مقاله اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1394، قیصری، حمیدرضا؛ محمدرضا تابش پور و محمدسعید سیف)
برای بار دوم به بعد: (1394، قیصری؛ تابش پور و سیف)
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود ممقالهقاله لینک شده اند :مدیریت اطلاعات پژوهشی
اطلاعات استنادی این مقاله را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
علم سنجی و رتبه بندی مقاله
مشخصات مرکز تولید کننده این مقاله به صورت زیر است:
در بخش علم سنجی پایگاه سیویلیکا می توانید رتبه بندی علمی مراکز دانشگاهی و پژوهشی کشور را بر اساس آمار مقالات نمایه شده مشاهده نمایید.
مقالات پیشنهادی مرتبط
- اثرات منفی ریز پلاستیک ها بر تنوع زیستی و ریستگاه های ساحلی دریای خلیج فاری و دریای عمان
- Nonlinear Surge Response of Tension Leg Platform under Wave Excitation
- تحلیل اثر چیدمان خطوط مهار بر روی پاسخ دینایکی سکوی اسپار خرپایی به روش عددی
- آنالیز هیدرودینامیکی سکوی FPSO در شرایط خلیج فارس به روش عددی
- تحلیل هیدرودینامیکی سکوی اسپار
مقالات فوق بر اساس داده کاوی مقالات مطالعه شده توسط پژوهشگران محاسبه شده است.
مقالات مرتبط جدید
- موانع ، راهکارها و پتانسیل ارزش های معماری در توسعه صنعت توریسم (نمونه موردی ارومیه)
- کاربرد نانوسیلیس در خصوصیات مکانیکی مخلوط های بتنی با رویکرد توسعه پایدار
- عیب یابی هوشمند سازه ها با استفاده از مدل جایگزین مبتنی بر بهینه سازی و شبکه عصبی مصنوعی
- کاهش اثر نویز پاسخ ها توسط تبدیل موجک گسسته در روند عیب یابی سازه ها با الگوریتم رگرسیون بردار پشتیبان موجکی
- مطالعه تجربی در مورد جذب انرژی مواد متخلخل پر شده از سیال مگنتورئولوژیکال
مقالات فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این مقاله به سیویلیکا افزوده شده اند.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.