بررسی تنوع ژنتیکی رازیانه Foeniculum vulgare Mill با استفاده از نشانگرهای مولکولی

سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 544

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

ICESCON01_0107

تاریخ نمایه سازی: 25 بهمن 1394

چکیده مقاله:

گیاهان دارویی در ایران از ذخایر ژنتیکی ارزشمند محسوب می شوند. از جمله این گیاهاان گیاه چندساله دارویی و ادویه ای رازیانه با نام علمی (Foeniculum Vulgare Mill.) از خانواده دتریان (Umbelliferae) می باشد که امروزه از آن در صنایعغذایی، دارویی، آرایشی و بهداشتی استفاده می شود. به نظر می رسد در کشور ایران به دلیل وجود شرایط اقلیمی مختلف گیاه رازیانه از تنوع ژنتیکی بسیار بالا و ارزشمندی برخوردار باشد، لذا مدیریت حفاظت از ذخایر ژنتیکی و اطلاع از تنوع ژنتیکی کمک بزرگی به آگاهی از فرآیندهای تکامل و فرسایش ژنتیکی این گیاه با ارزش می نماید. تنوع ژنتیکی توده های بومی رازیانه می تواندبا استفاده از نشانگرهای مولکولی از قبیل AFLP, RAPD,ISSR,SRAP,RFLP,…. مورد بررسی قرار گیرد. در بررسی بیش از 03 اکوتیپی بومی رازیانه نشانگرهای متتل نشان داده اند که میانگین محتوای دناد شاکلی (PIC) در حدود 03 % می باشد و میانگین تنوع ژنتیکی نمونه های متتل 03 % برآورد می شود و داده های حاصل از تجزیه و تحلیل نرم افزارهای ملکولیژنوتیپ رازیانه را بر اساس مناطق جغرافیایی و اقلیم منطقه در گروه های متتل قرار می دهد. تجزیه به مؤلفه های اصلی تبدیل شده (PCOA) نیز نتایج تجزیه خوشه ای را تأیید نموده است. دندروگرام حاصل از تجزیه خوشه ای بر اساس ضریب تشابه تطابق ساده (SM) و الگوریتم UPGMA نیز جمعیت رازیانه را در گروه های مختلف طبقه بندی مینماید نتایج تجزیه واریانس مولکولی (AMOVA) نشان داده است که اکثر واریاس ژنتیکی بین گروه های جغرافیایی درجمعیت ها وجود دارد. به طور کلی نتایج بررسی نشان می دهد که تنوع ژنتیکی قابل توجهی از نظر صفات مهم زراعی و مولکولی در بین توده های رازیانه ایران وجود دارد و آگاهی از این تنوع ژنتیکی می توان اصلاح گران را در برنامه های اصلاحی، مطالعات تکاملی و طبقه بندی و .... یاری نماید.

نویسندگان

امید جدیدی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشجوی کارشناسی ارشد گروه بیوتکنولوژی کشاورزی، تهران، ایران

منصور کلانتر

دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد، گروه بیوتکنولوژی، یزد، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :