سال انتشار: 1394
محل انتشار: نخستین کنفرانس مدیریت تبلیغات
کد COI مقاله: ADSCONF01_010
زبان مقاله: فارسیمشاهد این مقاله: 302
فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
محتوای کامل این مقاله با فرمت WORD هم قابل دریافت می باشد.
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این مقاله را که دارای 13 صفحه است به صورت فایل PDF و یا WORD در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
مشخصات نویسندگان مقاله بررسی تغییرات نقش تبلیغات مالی در کنار دیگر عوامل موثر بر رفتار مشتریان در خلال رکوداقتصادی (مطالعه موردی موسسات مالی شهرستان قائمشهر)
چکیده مقاله:
اگرچه نقش تبلیغات در رفتار مصرف کننده بر کسی پوشیده نیست، اما پژوهش های کمی در زمینه تبلیغات مالی در موسسات مالی انجام شده است. این موضوع به ویژه در دوران آشفتهی مالی سال های گذشته اهمیتی دو چندان می یابد. در این مطالعه قصد داریمتا تاثیر تبلیغات و دیگر عوامل موثر را بر گزینش و وفاداری درک شدهی مشتریان در موسسات مالی ، در دوران رکود بین سالهای 89 تا 93 بررسی نماییم. جامعه آماری تحقیق حاضر را مشتریان موسسات مالی در شهرستان قائمشهر تشکیل می دهد. یافته ها بیان می کنند که تبلیغات دارای نقشی موثر در مراحل تصمیم گیری مشتریان هستند. پیشنهاد میشود که در طول رکود اقتصادی در سال هایاخیر، تبلیغات اطلاعاتی و شرکتی باید بکار برده شوند و چنین تبلیغاتی باید با آن دسته از عوامل خدماتی ارتباط داشته باشند که در نتیجهی افزایش ریسک درکشده ناشی از تحریم ها بوجود آمدهاند. این تحقیق نشان می دهد که در طول دوران رکود در 4 سال گذشته در ایران، مردم اولویتها و گرایشات خود را تغییر دادهاند و نقش تبلیغ پررنگ تر شده است.
کلیدواژه ها:
تبلیغات، رفتار مصرف کننده، تبلیغات مالی، موسسات مالی، وفاداری، رکود اقتصادی
کد مقاله/لینک ثابت به این مقاله
برای لینک دهی به این مقاله می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت مقاله در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/421940/
نحوه استناد به مقاله:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:دستغیب شیرازی، زهرا و رهبر، مصطفی،1394،بررسی تغییرات نقش تبلیغات مالی در کنار دیگر عوامل موثر بر رفتار مشتریان در خلال رکوداقتصادی (مطالعه موردی موسسات مالی شهرستان قائمشهر)،نخستین کنفرانس مدیریت تبلیغات،تهران،،،https://civilica.com/doc/421940
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این مقاله اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1394، دستغیب شیرازی، زهرا؛ مصطفی رهبر)
برای بار دوم به بعد: (1394، دستغیب شیرازی؛ رهبر)
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود ممقالهقاله لینک شده اند :مدیریت اطلاعات پژوهشی
اطلاعات استنادی این مقاله را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
علم سنجی و رتبه بندی مقاله
مشخصات مرکز تولید کننده این مقاله به صورت زیر است:
در بخش علم سنجی پایگاه سیویلیکا می توانید رتبه بندی علمی مراکز دانشگاهی و پژوهشی کشور را بر اساس آمار مقالات نمایه شده مشاهده نمایید.
مقالات مرتبط جدید
- ارایه مدلی جهت بررسی وفاداری مشتری با استفاده از استراتژی تبلیغات بر بنیاد گرندد تیوری
- ارزیابی فرصت ها و تهدیدهای بازار واردات ایران با روش تصمیم گیری چند معیاره
- شناسایی عوامل موثر بر بازاریابی اجتماعی: یک تحلیل کیفی
- بررسی راه حل های مدیریت دانش مشتری در بهبود عملکرد بازاریابی پایدار
- تاثیر مدیریت زنجیره تامین بر بازاریابی پایدار در شرکت لبنیات میهن
مقالات فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این مقاله به سیویلیکا افزوده شده اند.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.