فرم شهر و تاثیر آن در مفهوم شناسی شهر و فضای شهری

سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 4,121

فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NSIA02_137

تاریخ نمایه سازی: 30 دی 1394

چکیده مقاله:

سیمای بیرونی شهر مانند امضایی است که به وسیله آن شناخته می شود. خط افق یک شهر همچون دستخط یک شخص دارای اطلاعات مهمی درباره ماهیت شهر است. نحوه برپایی مغرورانه و با تکبر ساختمان ها، بدعتی که ساختمان ها در کنار هم قرار گرفته اند و نحوه برخورد با فرم زمین، همگی ضمن حرکت به طرف شهر، در نگاهی کلی و اجمالی آشکار می شود. علاوه بر فخر و مباهات و لذت شهروندان، خط افق زیبا کاربرد عملی چندانی به جز جلب توریست ها ندارد. با این همه به نظر می رسد که بین فرم ظاهری یک شهروند که به تجزیه آن و همچنین بین شهری که برای خط افق خود اهمیت قایل شده و نحوه شکل گیری آن ارتباطی وجود دارد. اگر فضا یک مفهوم پیچیده و مبهم است به این دلیل است که شهر هم یک رویداد بالذات پیچیده می باشد. شهری که بافته است، یک ترکیب، یک کالبد در هم تنیده از تاروپود های درهم تنیده. شهر یعنی مجموعه ای از غذاهای نرم و سفید، عمومی و خصوصی، بسته و باز با کاربردهای گوناگون مسکونی، کاری، فراغتی و حمل و نقل. مورفولوژی یک شهر طبیعتاً معماری خاص خود را به دنبال دارد و حیات مطلوب یک شهر مستلزم وجود فضاهایی مناسب و مساعد است. فضا نیز همانند سایر مفاهیم علوم اجتماعی دارای نسبیت و پیچیدگی حاکی است که در مواقعی با مفاهیمی چون مکان و محیط هم پوشانی پیدا می کند در صورتی که واقعاً این طور نیست و باید با نگاهی خاص و تأکید به مفهوم هر یک از واژه های فضا، مکان و محیط نگریست. می توان گفت که مهم ترین نقش شهر مدرن نقشه صنعتی و خدماتی است و چنین کارکردی فضاهای مقتضی خود را می طلبد. هدف مقاله حاضر در وهله اول کاوشی در خصوص مفهوم (فضا) و (فضای شهری) می باشد و در وهله دوم قصد دارد مبانی نظری فضا و تحلیل های گونه شناختی و همچنین مفهوم شناسی معماری آن را نشان دهد. مقاله حاصل مشاهدات ایمی و مطالعات اسنادی می باشد و به شیوه تحلیلی - توصیفی سعی در بیان موضوع و تشریح اهداف مقاله را داشته و با نتایج کاربردی در صدد است که بتواند در جهت ارائه راهکارهای عملی برای شناخت مفاهیم فضایی شهرها گام بردارد.

نویسندگان

یزدان سلطانی

کارشناس ارشد معماری و دانشجوی دکتری جغرافیا،گرایش بنامه ریزی شهری، پژوهشگاه بین المللی مهندسی بحرانهای طبیعی(شاخص پروژه) و مدرس دانشگاه از

مهنا رخزادی فر

دانشجوی مهندسی معماری ، دانشگاه زاد اسلامی واحد کرمانشاه

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • بحرینی، حسین، 1377، فرآیند طراحی شهری، انتشارات دانشگاه تهران ...
  • پاکزاد، جهانشاه، 1376، طراحی شهری چیست، مجله ی آبادی، ویژه ...
  • تولایی، نوین، 1372، فضای شهری و روابط اجتماعی و فرهنگی، ...
  • حبیبی، سیدمحسن، 1379، فضای شهری:برخورد نظریه ای، مجله صفه، شماره33، ...
  • صالحی، اسماعیل، 1387، ویژگی های محیطی فضاهای شهری امن، تهران، ...
  • فکوهی، ناصر، 1383، انسان شناسی شهری، تهران، نی ...
  • مدنی پور، علی، 1379، طراحی فضای شهری، ترجمه ی فرهاد ...
  • مرتضوی، شهرناز، 1367، روان شناسی محیط، تهران، انتشارات دانشگاه تهران ...
  • نوربرگ شولتز، کریستیان، 1354، هستی، فضا و معماری، ترجمه ی ...
  • نمایش کامل مراجع