سال انتشار: 1394
محل انتشار: دومین همایش ملی مدیریت انرژی های نو و پاک
کد COI مقاله: ENERGYBON02_043
زبان مقاله: فارسیمشاهد این مقاله: 623
فایل این مقاله در 24 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این مقاله را که دارای 24 صفحه است به صورت فایل PDF در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
مشخصات نویسندگان مقاله بررسی تجربی و شبیه سازی اجزای محدود تاثیر مشخصات لاستیک در شکل دهی میکروکانال های صفحات دو قطبی فلزی پیل سوختی وسط فرآیند شکل دهی لاستیکی
چکیده مقاله:
به دلیل تجدید ناپذیری سوخت هایی فسیلی و همچنین میزان آلاینده های ناشی از استفاده از آنها، در سال ها اخیر گرایش به استفاده از منابع پاک و تجدیدپذیر افزایش یافته که در این میان، پیل سوختی پلیمیری به دلیل کارایی، چگالی جریان بالا و دمای کاری پایین مورد توجه قرار گرفته است. پیل های سوختی پلیمری از قسمت های مختلفی تشکیل شده اند که صفحات دو قطبی یکی از قسمت های اصلی مجموعه پیل سوختی می باشد و به صورت صفحات فلزی، کامپوزیتی و گرافیتی مورد استفاده قرار می گیرند. در این پژوهش از روش شکل دهی لاستیکی به منظور ایجاد میکروکانال ها بر روی صفحاتی از جنس SS316 و به ضخامت 1/0 استفاده شده است. یکی از بخش های اصلی فرآیند شکل دهی لاستیکی، لایه لاستیکی مورد استفاده در فرآیند می باشد که در هزینه و کیفیت نمونه های تولید شده تاثیر گذار می باشد. بر این اساس در این پژوهش تاثیر مشخصات لایه لاستیکی همچون سختی و ضخامت لایه لاستیکی بر عمق کانال صفحات دو قطبی فلزی و توزیع ضخامت نمونه های شکل داده شده مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور از نرم افزار Abaqus Explicit 6.14 بای شبیه سازی فرآیند مورد نظر استفاده گردید و صحت نتایج بدست آمده از شبیه سازی فرآیند، با استفاده از نتایج تجربی مورد ارزیابی قرار گرفت که نشانگر مطابقت نتایج بدست آمده از شبیه سازی و نتایج تجربی می باشد. برای انجام مراحل تجربی از قالبی با شیار موازی و همچنین از پرس 60 تن برای اعمال نیرو به مجموعه استفاده شده است. با توجه به نتایج بدست آمده کاهش سختی لایه لاستیکی باعث افزایش میزان عمق کانال قابل دستیابی در نیروی مشخص و همچنین باعث ایجاد توزیع ضخامت یکنواخت تری درنمونه خواهد شد. از سوی کدیگر افزایش ضخامت لایه لاستیکی موجب بهبود فرآیند شکل دهی شده و طبق نتایج بدست آمده در نیرو برابر، لایه لاستیکی با ضخامت بالاتر موجب شکل دهی همق کانال بیشتر در میکروکانال ها و ایجاد توزیع ضخامت یکنواخت تر در نواحی بخرانی خواهد شد.
کلیدواژه ها:
پیل سوختی پلیمری، صفحات دو قطبی فلزی، شکل دهی لاستیکی، سختی لاستیک، ضخامت لاستیک
کد مقاله/لینک ثابت به این مقاله
برای لینک دهی به این مقاله می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت مقاله در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/401213/
نحوه استناد به مقاله:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:طابی قادیکلایی، حسین و الیاسی، مجید و حسین زاده، مرتضی،1394،بررسی تجربی و شبیه سازی اجزای محدود تاثیر مشخصات لاستیک در شکل دهی میکروکانال های صفحات دو قطبی فلزی پیل سوختی وسط فرآیند شکل دهی لاستیکی،دومین همایش ملی مدیریت انرژی های نو و پاک،همدان،،،https://civilica.com/doc/401213
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این مقاله اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1394، طابی قادیکلایی، حسین؛ مجید الیاسی و مرتضی حسین زاده)
برای بار دوم به بعد: (1394، طابی قادیکلایی؛ الیاسی و حسین زاده)
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود ممقالهقاله لینک شده اند :مدیریت اطلاعات پژوهشی
اطلاعات استنادی این مقاله را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
علم سنجی و رتبه بندی مقاله
مشخصات مرکز تولید کننده این مقاله به صورت زیر است:
در بخش علم سنجی پایگاه سیویلیکا می توانید رتبه بندی علمی مراکز دانشگاهی و پژوهشی کشور را بر اساس آمار مقالات نمایه شده مشاهده نمایید.
مقالات پیشنهادی مرتبط
- بررسی عوامل موثر بر مقاومت برشی درون صفحه دیوارهای مصالح بنایی تقویت شده توسط رویه بتن الیافی فولادی
- طراحی، مدلسازی و تحلیل المان محدود دستگاه تست Relaxation به ظرفیت 50 تن
- رسم منحنی تنش کرنش در دستگاه تست کشش به روش پردازش ویدئویی
- مطالعه تحلیلی، عددی و تجربی استحکام شکست در چندلایههای کامپوزیتی سوراخدار
- اندازه گیری ارتعاش و تجزیه و تحلیل آن در یک شناور
مقالات فوق بر اساس داده کاوی مقالات مطالعه شده توسط پژوهشگران محاسبه شده است.
مقالات مرتبط جدید
- بهره برداری بهینه از یك سیستم تركیبی متصل به شبكه توزیع هوشمند الكتریكی به كمك نرم افزار iHOGA
- مدل سازی و تحلیل عملكرد یك سیكل توربین گاز مجهز به دریافت كننده خورشیدی بشقابی
- به كارگیری نیروگاه های فتولتائیك برای میراسازی نوسانات زیر سنكرون با استفاده از الگوریتم SCA
- مدیریت انرژی در یک ریز شبکه صنعتی در حضور رفتار تصادفی خودروهای برقی
- کنترل یک نیروگاه بادی مبتنی بر DFIG به روش کنترل حلقه جریان
مقالات فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این مقاله به سیویلیکا افزوده شده اند.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.