پیش بینی سرعت و دبی بحرانی جهت جلوگیری از تولید ماسه با استفاده از مدلسازی ژئومکانیکی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ژئومکانیک نفت
  • کد COI اختصاصی: NPGC01_083
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 935
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد بستانی حویزآوی

کارشناسی ارشد مهندسی نفت،شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب

محمد آبدیده

استادیار و عضو هیات علمی ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد امیدیه ، گروه مهندسی نفت ، امیدیه ، ایران

محسن موالی زاده

دانشجوی کارشناسی ارشد ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد امیدیه ، گروه مهندسی نفت ، امیدیه ، ایران

چکیده

اطلاع از جهت و مقدار تنش در اعماق زیاد نکته مهمی در علوم زمین و مهندسی می باشد. یکی از مهمترین کاربردهایداده های تنش در صنعت نفت، تحلیل پتانسیل تولید ماسه در مخزن می باشد . دست یابی به راه حل های علمی و مهندسی درمسائل تولید ماسه نیازمند اطلاع دقیق از موقعیت تنش در عمق می باشد. در این بررسی، ضمن مطالعه خصوصیاتپتروفیزیکی یکی از مخازن مستعد تولید ماسه، بر اساس ارزیابی ها و محاسبات ژئومکانیکی الگوهای مقاومت و پایداری سنگمخزن در مجاورت دیواره برخی از چاه های حفاری شده مورد مطالعه تهیه شده از جمله به محاسبه مدول های الاستیکسنگ مخزن در حالت دینامیکی پرداخته و بعد از تبدیل آنها از حالت دینامیکی به حالت استاتیکی به محاسبه مقاومت تکمحوری سنگ مخزن مناسب با آن پرداخته شده است، سپس با توجه به فشار منفذی ، وزن و فشار گل محاسبه تا بزرگی(مقدار) تنش های برجا که شامل تنش عمودی و تنش افقی ماکزیمم و مینیمم حاصل آید. درادامه با محاسبه تنش هایمماسی ٬ محوری ٬ شعاعی و مطالعه و بررسی وضعیت و نوع شکستگی های دیواره چاه از مدل های شکست برشی و بررسیتنش ها می توان مدلهای شکست برشی چاه را بدست آورد .با این حال در حالت هایی که شکستگی دیواره چاه در حالت(SWBO) باشد ریزش (Break out) مشاهده می شود. شناسایی لیتولوژی از طریق لاگ (PEF) انجام می گیرد و با شناساییمناطق دارای پتانسیل تولید ماسه همچنین محاسبات فرایند شکست و رها شدن دانه های ماسه از سنگ مخزن و محاسبهسرعت و دبی بحرانی توسط معیار شکست مناسب برای حد آستانه تولید ماسه نتایج مورد تحلیل قرار خواهند گرفت.

کلیدواژه ها

ژئو مکانیک ، تولید ماسه ، تنش های برجا ، مدل های شکست برشی ، دبی بحرانی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.