تحلیل استراتژیک عرصه های خدمات رفاهی گردشگری مذهبی در کلانشهر مشهد (با تاکید بر مدیریت کیفیت منسجم گردشگری مذهبی)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس ملی برنامه ریزی و مدیریت شهری با تاکید بر مولفه های شهر اسلامی
  • کد COI اختصاصی: URBANPLANING06_125
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 988
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی سقایی

استادیار گروه علوم جهانگردی موسسه آموزش عالی حکیم جرجانی گرگان

چکیده

مشهد مقدس به عنوان پایتخت معنوی کشور و مقصد گردشگری مذهبی در مقیاس های ملی و بین المللی محسوب میشود. در کلانشهر مشهد محدوده تجلی متن فضایی گردشگری مذهبی (کنش گردشگر/ میزبان)، شهر (شامل حیات شهری،سیمای شهری، ساختار فضایی- کالبدی و شهر تعاملات اجتماعی) با مقتضیات حضور گردشگران مذهبی و انتظارات و نیازهای رفاهی ایشان از شهر میزبان هماهنگ است. با وجود آنکه به نسبت در شهر مشهد خدمات رفاهی از تراکم بالاییبرخوردار هستند ولی نسبت خدمات دهی به گردشگران مذهبی و برآورد خدمات رفاهی آنها دچار مسائل و مشکلاتفراوانی است. در ایام پیک گردشگری مذهبی شاهد هستیم که گردشگران ورودی از خدمات رفاهی مناسب برخودار نبوده وگاه در ترکیب با شرایط بد اقلیمی ، این عدم برخوداری به شدت افزایش یافته، نایاب گردیده و به هزینه گزاف به گردشگرانتحمیل می شود. از سوی دیگر به هنگام ایام غیر پیک و بخصوص در زمانی که تعداد گردشگران به پایین ترین حد خود میرسد (به عنوان مثال در ایام ماه رمضان)، کمبود مشتری محصول گردشگری شهر مشهد (در فقدان خلاقیت لازم جهتجذب مشتری) نارضایتی اکثر صاحبان مشاغل خدمات رفاهی گردشگری را سبب می گردد.این فراز و نشیب ها در برآوردخدمات رفاهی گردشگر و سودمندی میزبان از عرضه محصول گردشگری در شهر مشهد بیش از همه ناشی از عدم شناختاز واقعیت های متن فضایی گردشگری مذهبی شهر مشهد و فقدان استراتژی های لازم جهت مدیریت کیفیت منسجم(IQM) خدمات گردشگری مذهبی می باشد. بدین لحاظ در این مقاله به تحلیل و ارزیابی خدمات رفاهی گردشگری مذهبیدر شهر مشهد به روش ارزیابی استراتژیک اقدام گردید. در بستر مدل ارائه شده از مدیریت کیفیت منسجم خدمات رفاهیگردشگری و پرسشنامه ای محقق ساخت از حدود 68 کارشناس و متخصص نظرخواهی گردید و با تجزیه و تحلیل نتایج بهدست آمده در مدل MS-SWOT استراتژی اقدام در شش حوزه خدمات رفاهی اهم از اقامت، پذیرایی، بهداشت و درمان،حمل و نقل، اوقات فراغت و اطلاع رسانی و تبلیغات مشخص گردید و در نتیجه بررسی ها در چارچوب استراتژی اقدام،استراتژی عملیاتی و سیاست اجرایی دارای اولویت در هر شش حوزه به تفکیک ارائه گردیده و تحلیل شکاف مدیریتکیفیت منسجم گردشگری مذهبی در شهر مشهد انجام گرفت. در پایان هم با ارائه سناریوهای منتج از تحلیل، سناریویترکیبی مدنظر انتخاب گردید.

کلیدواژه ها

مدیریت کیفیت منسجم، خدمات رفاهی، گردشگری مذهبی، سناریو، تحلیل شکاف، مشهد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.