ارزیابی پتروفیزیکی و مقایسه تغییرات خصوصیات مخزنی سازندهای سروک و کژدمی در چاه A میدان نفتی آزادگان واقع در جنوب غرب ایران
محل انتشار: سومین همایش زمین شناسی کاربردی و محیط زیست
سال انتشار: 1386
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 3,803
فایل این مقاله در 23 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
CAGE03_125
تاریخ نمایه سازی: 9 مرداد 1386
چکیده مقاله:
تاقدیس آزادگان، درناحیه دزفول شمالی درمجاور ت خط مرزی ایران وعراق به فاصله 50 کیلومتری جنوب غربی ساختمان جفیرو 60 کیلو متری شمال میدان دارخوین و 70 کیلو متری غرب سوسنگرد در منطقه هورالعظیم قرارگرفته است . این تاقدیس دارای روند شمالی – جنوبی است . سازند سروک و کژدمی جزء گروه بنگستان محسوب می شوند و سازن د سروک یکی از سازندهای مخزنی حوضة رسوبی زاگرس است که به عنوان دومین سنگ مخزن بعداز سنگ آهک آسماری مورد توجه است . به دلیل در دسترس نبودن اطلاعات مغزه این مطالعه در چاه هایA منحصراً با اطلاعات لاگ ها انجام گرفت . بعداز انجام تصحیحات، ترکیب لیتولوژی سازندهای سروک و کژدمی با استفاده از کراس پلات ها مرسوم انجام گرفت . با توجه به اشباع آب، تخلخل و لیتولوژی محاسبه شده، برای ارزیابی دقیق تر، سازند سروک به چهار بخش و سازند کژدمی به دو بخش تقسیم گردید . سازند سروک در فاصله عمقی 2750-2950 متری و سازند کژدمی در فاصله عمق ی 3500 – 3601 متری مورد مطالعه قرار گرفت . سازند سروک در بخش های اول و دوم دارای پتانسیل مخزنی است . لیتولوژی سازند سروک در چاه A به طورعمده از سنگ آهک دولومیتی همراه با کمی شیل تشکیل یافته است . این سازند در بخش اول از سنگ آهک تا سنگ آهک دولومیتی همراه با مقادیر متغیری از شیل با میانگین تخلخل تصحیح شده 16/32 درصد، متوسط حجم شیل 12/04 درصد و اشباع آب متوسط 15/75 و در بخش دوم از سنگ آهک تا سنگ آهک دولومیتی همراه با کمی شیل با میانگین تخلخل تصحیح شده 13/82 درصد، متوسط حجم شیل 12/13 درصد و اشباع آب متوسط 16/3 است و دارای تخلخل مفید 13/30 و متوسط اشباع آب مفید 15/67 درصد دارای پتانسیل مخزنی است . سازند کژدمی در چاه A ، در بخش اول از سنگ آهک همراه با شیل و در بخش دوم به سنگ آهک، ماسه سنگ سیلستون و رس سنگ های معادل سازند بورگان تغییر رخساره داده است . تخلخل متوسط در این سازند 3/5 درصد و اشباع آب بین 46 تا 99 درصد متغیر است . این سازند در چاه A آبخیز بوده و فاقد پتانسیل مخزنی است . سطح تماس آب و نفت درسازند سروک در عمق 2835 متری وبا توجه به چگالی نفت محاسبه شده این سازند دارای نفت سنگین است .
کلیدواژه ها:
نویسندگان
اکبر زمان نژاد
دانشجوی کارشناسی ارشد ، گرایش زمین شناسی نفت دانشگاه آزاد اسلامی واحد
بهرام موحد
استاد مدعو دانشگاه های تهران، رئیس پتروفیزیک و سرپرست پروژه های نفت وگ
نادر کهنسال قدیم وند
عضو هیات علمی دانشکده علوم پایه ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شما
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :