آموزش عالی، کارآفرینی و اشتغال زنان (فرصتها و تهدیدها)
محل انتشار: دومین همایش اشتغال و نظام آموزش عالی کشور
سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 2,654
نسخه کامل این مقاله ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
ESHTEGHAL02_017
تاریخ نمایه سازی: 2 تیر 1386
چکیده مقاله:
عصر حاضر مقارن با عصر کارآفرینی است که مفهوم آن از دیرباز در ادبیات و متون اقتصادی به کار رفته اما چالشهای فراروی اشتغال زمان در جوامع توسعه یافته و در حال توسعه از یکسو و نابرابری در دسترسی به برخی از دوره های تحصیلات تکمیلی از سوی دیگر و عدم امکان بروز اثر بخشی و تواناییهای زنان دانش آموخته آموزش عالی در نهایت راهکار افرینی را پیش روی دست اندرکاران این بخش نهاده است، چرا که کارآفرینان انقلابی را برانگیخته اند که اقتصاد جهانی را تغییر داده است، زیرا پیدایش کسب و کار جدید به اقتصاد بازار شور و نشاط می بخشد و فرصتهای شغلی جدیدی رامهیا می نماید. کنار گذاشتن بخش وسیعی از نیروی فعال جامعه از بسیاری از مشاغل به معنی هدر دادن منابع انسانی و پیامدهای دیگر آن افزایش انعطاف پذیری بازار و کاهش توان اقتصادی برای تعدیل تغییرات است. ترویج کارافرینی به عنوان یک راهکار مناسب برای حل این مشکل برگزیده شده است. گرچه ایجاد اشتغال، یکی از تبعات کارآفرین است.
از طرف دیگر، امروزه میزان مشارکت و اشتغال، یکی از شاخصهای نوسازی اقتصاد ملی محسوب شده و میزان و نحوه مشارکت اقشار محتلف در فعالیتهای اقتصادی یکی از عوامل و شاخصه های توسعه است. با اینکه ضرورت و الزام اقتصادی اشتغال و مشارکت زنان در فعالیتهای اقتصادی، همواره در تاریخ پیشرفت و تسوعه جوامع مختلف بشری مطرح بوده، لکن هنوز در بسیاری از کشورها میان زنان و مردان تعادل مطلوب و قابل قبولی در این زمینه و در فعالیتهای مختلف ایجاد نشده است. تغییراتی که در ساخت اقتصادی جامعه ایجادشده موجب گردیده که فرصتهای شغلی افزایش یابد و دامنه فعالیتها را گسترش دهد. این تغییرات باعث شده است تا زنان از محدوده خانه خارج شوند، جذب نظام شغلی جامعه گردند و در تقسیم کار سنتی حاکم بر جامعه نیز تغییراتی ایجادکنند. بدین ترتیب تقسیم کار که بر اساس جنس بود و کارها را بر اساس طبیعت زنانه و مردانه بودن تقسیم می نمود تغییر کرد و از قالب سنتی بودن خود بیرون آمد.
در این مقاله ضمن بررسی مفاهیم اصلی کارآفرینی و اشتغال زنان به تنگناهها و موانع ایجاد کارافرینی و اشتغال در بین زنان و دانش آموختگان عالی پرداخته شده و در نهایت راهکارهایی ارائه شده است.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
رحمان پاریاد
کارشناس ارشد پژوهشی دانشگاه لرستان