نقش قنوات در تامین آب شرب کشاورزی استان آذربایجان غربی و بررسی علل کاهش ابدهی آن
محل انتشار: کنفرانس بین المللی قنات
سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,969
فایل این مقاله در 6 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
ICQ01_040
تاریخ نمایه سازی: 22 خرداد 1386
چکیده مقاله:
قنات قدیمی ترین روش تامین آب برای شرب و کشاورزی از منابع آب زیر زمینی است، با وجود پیشرفتهای چشمگیر انسان در مهار ابهای سطحی و حفر چاههای عمیق برای استحصال آب، قنات همچنان جایگاه خود را در مناطق کوهستانی بعنوان منبع تامین آب حفظ کرده است، آب شرب و کشاورزی ساکنان چنین مناطقی از دیرباز توسط قنوات تامین می شده است، علیرغم رشد جمعیت و نیاز بیشتر برای بدست اوردن آب زیادتر به روش حفر قنوات، روز به روز میزان تخلیه آنها کاهش یافته است. به عنوان مقال در سال 1360 در آذربایجان غربی تعداد 457 رشته قنات با تخلیه سالانه 104 میلیون متر مکعب وجود داشته که بعلت خشک شدن، تعداد آنها در سال 82 به 433 رشته و تخلیه به 24 میلیون متر مکعب تقلیل یافته است، بطوریکه شرکت آب و فاضلاب روستایی ناگزیر شده بطریق انتقال های طولانی آب شرب روستاهای کوهستانی را تامین نماید.
بررسی های اولیه نشان میدهد که حفر چاههای عمیق و استفاده بی رویه از سفره های ، از بین رفتن پوشش گیاهی و شخم در جهت شیب از عوامل مهم کاهش آب قنوات می باشد. توصیه می شود هرچه زودتر با جلوگیری از این عوامل مخرب، موجبات اجرای قنوات فراهم شود.
نویسندگان
کریم زیرک جوانمرد
شرکت آب منطقه ای آذربایجان غربی
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :