شناسایی و بررسی بیماریزایی دو گونه قارچ Rhizoctonia solani و Fusarium equiseti عامل ایجاد پوسیدگی ریشه در گیاه آلوئه ورا

سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,204

فایل این مقاله در 5 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NCPDA01_2709

تاریخ نمایه سازی: 12 دی 1393

چکیده مقاله:

یکی از گیاهان مهم دارویی که به عنوان ماده اولیه در ساخت دارو و فراورده های آرایشی- بهداشتی از اهمیت زیادی برخوردار است، گیاه صبرزرد (Aloe barabadensis (Syn. Aloe vera از خانواده Liliaceae می باشد. با توجه به کاشت گیاه آلوئه ورا در مزارع و گلخانه های ایران و استفاده روزافزون از این گیاه، شناسایی و کنترل عوامل بیماریزای این گیاه حائز اهمیت است. علائم بیماری که اخیراً (سال 90-1389) روی گیاه آلوئه ورای کاشته شده در گلخانه های پرورشی برزآباد کاشان (وابسته به شرکت داروسازی باریج اسانس) دیده شده است عبارتند از: ایجاد زخمهای ارغوانی رنگ در طوقه، ارغوانی شدن طوقه و سرایت این تغییررنگ به تمامی قسمتهای هوایی گیاه، پوسیدگی ریشه و قطع شدن کامل ارتباط اندام هوایی گیاه با ریشه خود در منطقه طوقه کهمعمولاً با تکان اندکی، گیاه بدون ریشه از خاک خارج می شود. پس از جداسازی عامل بیماری در آزمایشگاه و تلقیح آن روی گیاه سالم در گلخانه، دو گونه قارچ Rhizoctonia solani و Fusarium equiseti عامل ایجاد پوسیدگی ریشه در گیاه آلوئه ورا تشخیص داده شد که علائمی همچون ایجاد زخمهای ارغوانی روی طوقه، ارغوانی شدن ساقه و پوسیدگی ریشه را ایجاد می کنند. نتایج بدست آمده ثابت می کند که این دو قارچ بیماریزا می باشند. به علاوه در تیماری که هر دو قارچ همزمان تلقیح شدند، شدت بیماری خیلی بیشتر بود و در تیمارهایی که ابتدا زخم در طوقه بوته ایجاد میشد، بیماری زودتر ظهور می کرد.

نویسندگان

علیرضا بلندنظر

واحد تحقیق و توسعه شرکت داروسازی باریج اسانس، کاشان، ایران- مرکز تحقیقات گیاهان دارویی باریج اسانس، کاشان، ایران

سیداسماعیل رضوی

عضو هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • یزدانی، داراب و همکاران. 1385. مروری بر جنبه های مختلف ...
  • James H. Blake, Ed.D.et al. INDEX OF PLANT DISEASES IN ...
  • نمایش کامل مراجع