بررسی برخی از خصوصیات رویشگاهی گونه درهنه (Sphaerocoma aucheri) در استان هرمزگان in, Hormozgan Province ASurvey on habitat characteristics of the Sphaerocoma aucheri

سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 803

فایل این مقاله در 7 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NCPDA01_1060

تاریخ نمایه سازی: 12 دی 1393

چکیده مقاله:

گیاهان به عنوان یکی از منابع مهم بوم نظام (اکوسیستم) نقش عمده ای را در زندگی موجودات زنده، حفظ طبیعت و تعادل بوم نظام ایفا می نمایند و با ساختاری پیچیده تر از اقلیم و خاک در خشکی ها و آب ها پدیدار می شوند و سومین جزء محیط طبیعی را تشکیل می دهند. شن زارهای ساحلی خلیج فارس و دریای عمان تیپ رویشی مشخصی دارند یعنیاز تنوع گونه ای چند ساله چندانی برخوردار نیستند، زیرا گونه های خاصی قادرند این شرایط خشک و شکننده را تحمل کنند. این گونه که به خانواده Caryophyllaceae تعلق دارد اولین بار توسط ادموند بواسیه در سال 1867 بر اساس نمونه ای که از جزیره قشم ایران جمع آوری شده بود به عالم گیاهشناسی معرفی شد (Rechinger, 1980). گونه Sphaerocoma aucheri گیاهی درختچه ای کوتاه به ارتفاع 40 تا 55 سانتی متر؛ ساقه ها راست، به رنگ خاکستری تیره؛ شاخه های جوان با کرک های انبوه پیچ خورده؛ شاخه های مسن بدون کرک، برگها بند بند. برگها زود افت، گوشتی، بدون کرک، گل آذین گرزن. گلها به طول 4 تا 5 میلی متر، بدون دمگل یا با دمگل کوتاه تر از 1 میلی متر. پرچم ها 5تایی. کلاله 2 شاخه ای (دیناروند، 1387 ). فصل گلدهی اواخر اسفند تا بهار است, گیاه اغلب در مناطق شنی نزدیک به ساحل دریا در منطقه خلیج عمانی دیده می شود.( Rechinger, 1980). پایداری این گیاه به فشار چرا و چرای سنگین و نیز مقاومت در برابر شرایط سخت محیطی باعث گردیده است که این گیاه در مراتع ساحلی استان بعنوان یکی از گونه های اصلی همراه با سایر گونه های شن دوست تشکیل تیپ دهد و یا اینکه بعنوان گونه همراه مشاهده می گردد. این گونه سطحی برابر با هکتار از مراتع استان هرمزگان را به خود اختصاص می دهد ( نجفی و همکاران، 1382 ؛ اسدپور و همکاران ، 1383 ؛ اسدپور و همکاران، 1387 ). دیناروند ( 1387 ) پراکندگی جغرافیایی گونه را ایران، پاکستان و شبه جزیره عربستان ذکر نموده و پراکندگی در ایران را جنوب و جنوب شرق، شامل استان های هرمزگان (قشم، بندرعباس، بندر چارک، جزیرهلارک، جزیره کیش، بندر لنگه، جزیره هرمز، جاسک و میناب) و بلوچستان (چابهار و کنارک ) ذکر می کند. آخانی و قربانلی( 1993 ) این گیاه را جزء گیاهان هالوفیت و مقاوم به شوری ایران و با فرم رویشی کامفیت و جزء گیاهان شندوست- شوری دوست ذکر نموده اند. Gary Brown & Sabitha Sakkir (2004) این گونه را به عنوان گونه اصلی تپه های شنی نزدیک به ساحل در منطقه ابوظبی کشور امارات متحده عربی معرفی می کند.

نویسندگان

رحمان اسدپور

کارشناس ارشد مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی هرمزگان

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • - اسدپور، رحمان و همکاران 1383. تیپ های گیاهی منطقه ...
  • _ - اسدپور، رحمان و همکاران 1387. تیپ های گیاهی ...
  • - اسدپور، رحمان و همکاران 1387. تیپ های گیاهی منطقه ...
  • - دیناروند، مهری. 1387.گزارش نهایی طرح فلور تیره میخک (Ca ...
  • نجفی تیره شبانکاره و همکاران 1382. تیپ های گیاهی منطقه ...
  • Akhani, H. & Ghorbanli, M. 1993. A contribution to the ...
  • Gary Brown _ Sabitha Sakkir 2004. The vascular plant of ...
  • Rechinger, K. H. 1980. _ ryophyllaceae I _ Pa ronychioideae ...
  • نمایش کامل مراجع