مدل سازی عددی دادههای عملیات لرزه نگاری در ساختارهای زمین شناسی مرتبط با تله های نفتی

سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 966

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NIPC02_076

تاریخ نمایه سازی: 27 آبان 1393

چکیده مقاله:

تفسیر دقیق داده های لرزه نگاری به منظور اکتشاف ذخایر هیدروکربنی و همچنین طراحی عملیات برداشت داده های لرزه نگاری همواره یکی از اساسی ترین چالش های پیش رو در اکتشاف نفت و گاز بوده است. مدلسازی و شبیه سازی عددی لرزه نگاشت ها یکی از ابزارهای مهم محققین و کارشناسان در تفسیر کمی و کیفی دادهای لرزه نگاری محسوب می شود. از آن جهت که با کمک لرزه نگاشت مصنوعی و مقایسه یک لرزه نگاشت مصنوعی با لرزهنگاشت واقعی تفسیر بهتر و دقیقتری از مخازن نفتی نهفته در زمین به عمل می آید لذا تولید یک لرزه نگاشت مصنوعی بسیار دقیق و مناسب یکی از مباحث مهم مدل سازی می باشد. همچنین به کمک شبیه سازی عملیات می توان بهینه ترین پارامترهای برداشت داده های لرزه نگاری را قبل از حضور در عملیات اکتشافی بدست آورد و از این رو می توان هزینه های عملیات اکتشافی را کاهش داد. در این مقاله به منظور تولید لرزه نگاشت مصنوعی، به مدل سازی عددی انتشار امواج با کمک حل معادله موج به روش تفاضل متناهی پرداخته ایم. از آنجا که محاسبات به یک محدوده خاص محدود می شود، در نتیجه در محل کرانه های محاسباتی مدل، بازتاب رخ می دهد که در واقعیت وجود ندارد. در این تحقیق به منظور جذب امواج بازتابی از کرانه های مدل از روش لایه کاملاً جور شده (Perfect Matched Layer) استفاده شده است که به نحو بسیار مطلوبی بازتابهای مصنوعی ایجاد شده در مدلسازی تضعیف شده است. مدل سازی بر روی دو مدل زمین شناسی مرتبط با تله های نفتی انجام شده است و لرزه نگاشتهای حاصل از عملیات لرزه نگاری شبیه سازی شده است.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

مجتبی خسروی

دانشجوی کارشناسی ارشد ژئوفیزیک، لرزه شناسی. موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران

نوید امینی

استادیار موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • . Amini, N., and Javaherian, A., 2011, A MATLAB -based ...
  • . Krebes, E. S., 2004, Seismic Forward Modeling: Canadian Journal ...
  • . Hustedt, B., Operto, S., and Virieux, J, 2004 , ...
  • . Berenger, J. P., 1994, A perfectly matched layer for ...
  • نمایش کامل مراجع