بررسی تنوع ژنتیکی یونجه های چند ساله (Medicago sativa L.) در استان آذربایجان شرقی

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: دهمین کنگره علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT10_536
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 665
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرید نورمند موید

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی

علی اشرف جعفری

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

منوچهر خان بابائی

کارشناس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی

اکبر عبدی قاضی جهانی

عضو هیات علم یمرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی

چکیده

به منظور بررسی تنوع ژنتیکی یونجه های چند ساله و تعیین بهترین معیار گزینش برای برنامه های اصلاحی 49 ژنوتیپ شامل ژرم پلاسم های داخلی و خارجی در قالب طرح لاتیس ساده 7 × 7 در دو تکرار در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی ومنا بع طبیعی استان آذربایجان شرقی مورد بررسی قرار گرفتند . در طول فصل زراعی صفات عملکرد علوفه تر، عملکرد علوفه خشک، تعداد روز تا 50 درصد گلدهی، ارتفاع بوته، تعداد سا قه، تعداد گره، سرعت رشد و نسبت برگ به ساقه مورد ارزیابی قرار گرفتند . نتایج تجزیه واریانس بر اسا س صفات مختلف نشان دهنده وجود تنوع ژنتیکی بین ژنوتیپ های مختلف می باشد. بیشترین مقدار ضریب تغییرات فنوتیپی برای صفت عملکرد علوفه تر و کمترین مقدار آن برای تعداد روز تا 50 درصد گلدهی برآورد شد . در بین صفات، ارتفاع بوته به دلیل برخورداری از تنوع بالا و بیشتر ین ارتباط و تاثیر بر عملکرد، مناسب ترین معیار گزینش برای برنامه های اصلاحی شناخته شد . تجزیه کلاستر بر اساس روش Ward و فاصله اقلیدسی برمبنای داده های استاندارد شده، کلیه ژنوتیپ ها ر ا در پنج کلاس گروه بندی نمود. قرار گرفتن برخی از ارقام خارجی در یک کلاس همراه با ژنوتیپ های ایرانی نشانگر عدم انطباق تنوع ژنتیکی با جغرافیایی بود . در تجزیه به مولفه های اصلی، دو مولفه اول با مجموع واریانس تراکمی نزدیک به 80 درصد شناسایی شدند . صفات عملکرد تر، ارتفاع بوته، فاصله میانگره و عملکرد خشک دارای ضریب بالا و مثبت و تعداد رو ز تا 50 درصد گلدهی و نسبت برگ به ساقه دارای ضریب بالا و منفی در مولفه اول و فاصله میانگره، تعداد گره و تعداد روز تا 50 درصد گلدهی دارای ضریب بالا و مثبت و نسبت برگ به ساقه و سرعت رشد دارای ضریب منفی و بالا در مولفه دوم بود . بنابر این از این دو مولفه می توان برای گزینش صفات موثر بر عملکرد استفاده نمود.

کلیدواژه ها

تنوع ژنتیکی، یونجه و تجزیه کلاستر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.