تاثیر رخساره های رسوبی و فرایندهای دیاژنتیکی بر کیفیت مخزنی سازند سروک بالایی ( بخش میشریف) در میدان نفتی سیری-اسفند(E) در خلیج فارس

سال انتشار: 1385
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 2,076

فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SGSI10_210

تاریخ نمایه سازی: 5 فروردین 1386

چکیده مقاله:

سازند سروک بالایی ( بخش میشریف ) به سن کرتاس همیانی (سنومانین- تورونین آغازین) یکی از مهمترین مخازن نفتی ایران و کشورهای عربی حوضه خلیج فارس م یباشد. بخش میشریف در خلیج فارس از آهکهای دریائی ک معمق تشکیل شده و یک توالی ک معمق شونده به سمت بالا را نشان م یدهد. این بخش بر روی بخش خاتیا و در زیر سازند شیلی لافان قرار گرفته است. آهکهای آرژیلیتی و شیلهای بخش خاتیا به عنوان سنگ منشاء و شیلهای لافان به عنوان پوش سنگ مخزن میشریف عمل کرد هاند. مطالعات انجام شده در برش تحت الارضی در میدان نفتی سیری اسفند( E) - نشان م یدهد که بخش میشریف شامل ٥ رخساره است: ١- رخساره شیب پایینی ٢ رخساره شیب بالایی ٣- رخساره پشته زیرآبی بایوکلاستی ٤- رخساره کولاب (لاگون) ٥- رخساره بایوستروم رودیستی و ریفهای کومهای .مقایسه این مجموعه رخسار هها با کمربندهای رخسار های پدلی ( ١٩٩٨ ) و فلوگل ٢٠٠٤ ) نشان م یدهد که محیط رسوبگذاری بخش میشریف در این میدان یک رمپ کربناته ک مشیب بوده است. ) - سه محیط دیاژنزی در بخش میشریف قابل شناسایی است: ١- دیاژنز محیط دریایی (میکرایتی شدن دان هها) ٢ دیاژنز محیط متئوریک (انحلال، آبشویی گسترده و سیمانهای متئوریک) ٣- دیاژنز محیط دفنی (استیلولیتی شدن و سیمانهای دفنی، ایجاد شکستگ یها، دولومیتی شدن). انحلال و آبشوئی مهمترین پدیده دیاژنزی افزای شدهنده کیفیت مخزنی و استیلولیتی شدن و تشکیل سیمانهای دفنی مهمترین پدیده دیاژنزی کاه شدهنده کیفیت مخزنی م یباشند. مطالعات پتروفیزیکی و رسوبشناسی مخزن مورد مطالعه حاکی از کنترل پارامترهای مخزنی توسط رخسار ههای رسوبی است. ارزیابی کیفیت مخزنی در رخسار ههای رسوبی تعیین شده در بخش میشریف نشان م یدهد که رخساره های درش تدانه پشته زیرآبی، بایوستروم و شیب بالایی بیشترین میانگین تخلخل و تراوایی را دارا م یباشند. بطورکلی، تولید حجم زیادی از رسوبات توسط رودیستها و پائین آمدن نسبی سطح آب دریاها با فاصله زمانی اندکی بعد از ته نشست بخش میشریف، منجر به آبشویی و انحلال وسیعی در این رسوبات شده است که در مجموع مخازن هیدروکربنی مناسبی را ایجاد نموده است.

کلیدواژه ها:

رخساره ههای رسوبی ، محیط رسوبی ، دیاژنز ، سازند سروک بالایی(بخش میشریف ) ، پارامترهای مخزنی

نویسندگان

محمدعلی فهیمی

دانشکده زمین شناسی، پردیس علوم ، دانشگاه تهران

حسین رحیم پوربناب

دانشکده زمین شناسی، پردیس علوم ، دانشگاه تهران

محمود برگریزان

شرکت نفت فلات قاره ایران

حمید مسلمان نژاد

دانشکده زمین شناسی، پردیس علوم ، دانشگاه تهران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • رحیم‌پوربناب، حسین، 1384، سنگ شناسی کربناته، ارتباط دیاژنز و تکامل ...
  • لاسمی، ی؛ جلیلیان، ع. ح، 1376، بررسی میکروفاسیس‌ها و محیط ...
  • Ahr, W. M. 1973. The carbonate rannp: an alternative to ...
  • Alsharhan. A. S. and A. E. M. Nairn, 1993, Carbonate ...
  • Burchette, T. P., 1993. Mishrif formation (Cenomanian- Turonian), Southern Persian ...
  • Burchette, T. P. and Britton, S., 1985. Carbonate facies analysis ...
  • Flugel, E., 20 04. Microfacies of carbonate rocks, Springer- Verlag, ...
  • Pedley, M., 1998, A review of sediment distributions and processes ...
  • Read, J. F., 1982. Carbonate platforms of passive (extensional) continental ...
  • Tucker, M. E., and Wright, V.P. 1990. Carbonate sedi mentology ...
  • Videtich, P. E., R. K. Mclimans, H. K. S Watson ...
  • نمایش کامل مراجع