Predicting Behavioral Problems in Preschool Children Based on Socioeconomic Factors: The Mediating Role of Family Structure

سال انتشار: 1404
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 18

فایل این مقاله در 18 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JECHE-7-1_001

تاریخ نمایه سازی: 22 مهر 1405

چکیده مقاله:

زمینه و هدف مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه بین عوامل اجتماعی-اقتصادی و مشکلات رفتاری در کودکان پیش دبستانی شهرستان رومشکان، با تاکید ویژه بر نقش میانجی ساختار خانواده انجام شد. روش پژوهش این پژوهش از نوع توصیفی همبستگی بود. جامعه آماری شامل تمامی کودکان پیش دبستانی شاغل به تحصیل در مهدکودک های شهر رومشکان در سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۴۰۱ بود. براساس جدول مورگان، نمونه ای متشکل از ۲۸۸ کودک به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شد. داده ها با استفاده از پرسش نامه مشکلات رفتاری کوای و پترسون (۱۹۹۶)، پرسش نامه ساختار خانواده (FACES) السون و همکاران (۱۹۸۵) و مقیاس وضعیت اجتماعی-اقتصادی (SES) محقق ساخته (۱۴۰۱) گردآوری شد. تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل رگرسیون همزمان برای بررسی روابط بین متغیرهای پژوهش انجام گرفت. یافته ها یافته ها نشان داد عوامل اجتماعی-اقتصادی حدود ۲۵ درصد از واریانس مشکلات رفتاری و ۳۳ درصد از واریانس ساختار خانواده را تبیین می کنند. این نتایج فرضیه اصلی پژوهش مبنی بر وجود رابطه معنادار بین عوامل اجتماعی-اقتصادی، مشکلات رفتاری و ساختار خانواده را تایید کرد. علاوه براین، ساختار خانواده ۴۶ درصد از واریانس مشکلات رفتاری را تبیین کرد که بدین ترتیب فرضیات فرعی اول و دوم پژوهش نیز مورد حمایت قرار گرفتند. نتیجه گیری یافته های مطالعه حاضر نشان می دهد عوامل اجتماعی-اقتصادی از طریق تاثیر بر ساختار خانواده، در بروز مشکلات رفتاری کودکان پیش دبستانی نقش دارند. به طور مشخص، شرایط نامساعد اجتماعی-اقتصادی عملکرد و انسجام خانواده را تضعیف کرده و این امر به نوبه خود احتمال بروز مشکلات رفتاری در کودکان را افزایش می دهد. نتایج همچنین نشان داد ساختار خانواده نقش میانجی معناداری در رابطه بین عوامل اجتماعی-اقتصادی و پیامدهای رفتاری ایفا می کند. علاوه براین، جنسیت کودک به عنوان یک عامل تعدیل گر عمل کرده و شدت این آسیب پذیری را در شرایط مختلف خانوادگی تغییر می دهد. در مجموع، انعطاف ناپذیری ساختاری خانواده در مواجهه با شوک های اقتصادی به عنوان یک محرک کلیدی برای رفتارهای پرخاشگرانه و گوشه گیرانه در کودکان ظاهر می شود که احتمالا بدون مداخلات زمینه ای تداوم خواهد یافت.

نویسندگان

خاطره آقاپور

Department of Preschool Education, Faculty of Behavioral Sciences and Mental Health, University of Social Welfare And Rehabilitation Sciences, Tehran, Iran.

روح الله خدابنده لو

Department of Instructional & Learning Technologies, College of Education, Sultan Qaboos University, Muscat, Oman.

آتنا توکلیان

Department of Preschool Education, Faculty of Behavioral Sciences and Mental Health, University of Social Welfare And Rehabilitation Sciences, Tehran, Iran.

منصوره کریم زاده

Department of Preschool Education, Faculty of Behavioral Sciences and Mental Health, University of Social Welfare And Rehabilitation Sciences, Tehran, Iran.

علیرضا محمدی آریا

Department of Preschool Education, Faculty of Behavioral Sciences and Mental Health, University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences, Tehran, Iran.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • آهنگرکانی، م؛ زاده محمدی، ع؛ حیدری، م؛ طالبی، م. (۱۳۹۳). ...
  • باقری ، ف، حسین خانزاده، ع، فراهانی، ح، و فتحی ...
  • بهاری، س، ستوده، ه(۱۳۹۵)، «آسیب شناسی خانواده»، تهران: ندای آریانا ...
  • پورواحد، آ، امیری مجد، م(۱۳۹۶)، « رابطه مشکلات روانی مادر ...
  • توکلیان، آ؛ زیبایی، ن و کریم زاده، م(۱۴۰۲)، «تعیین رابطه ...
  • جمشیدی، ر، کاکابرایی، ک(۱۳۹۶)، «تعیین رابطه بین میزان استفاده از ...
  • حیدرنژاد، ع، ساسان، و، ترکمان، ف(۱۳۹۵)، «بررسی رابطه بین پایگاه ...
  • رفاهی، ژ، داستان، ن، اشرفی، ح(۱۳۹۹)، «پیشبینی پرخاشگری کودکان بر ...
  • شقایق، م، برزگر، ک، رحیمی، م(۱۴۰۰)، «نقش عوامل خانوادگی در ...
  • شهیم، س، یوسفی، ف، قنبری مزیدی، م، (۱۳۸۶)، ویژگی های ...
  • عباسی، ف، حجازی، ا، حکیم زاده، ر(۱۳۹۹)، « تجربه زیسته ...
  • قدرت نما، ا. حیدری نژاد، ص. داوودی، ا.(۱۳۹۲). رابطه وضعیت ...
  • گودرزی، م، هاشمی، ر، و تقوی، م(۱۳۹۷)،تاثیر برنامه آموزش رفتاری ...
  • نایبی، م(۱۳۹۹)، تاثیر عوامل اقتصادی بر میزان پرخاشگری کودکان دبستانی ...
  • یادگار، پ و طهماسبی، س و کریم زاده، م و ...
  • Edleson, J. L. and et al. (۲۰۰۸), Measuring children's exposure ...
  • Ákos Levente Tóth. Zsuzsanna Kívés. Etelka Szovák. Réka Kresák - ...
  • Angela KH, Shannon MV, Alyssa M, Patrick HT.(۲۰۱۶). Family Functioning ...
  • Eşkisu M.(۲۰۱۴). The relationship between bullying, family functions, perceived social ...
  • Farah, M. J. (۲۰۱۷). The neuroscience of socioeconomic status: correlates, ...
  • Fernandes, N. (۲۰۲۰). Economic effects of coronavirus outbreak (COVID-۱۹) on ...
  • Henneberger A.K, Varga S.M, Moudy A, Tolan P.H.(۲۰۱۶). Family functioning ...
  • Jouriles E.N, McDonald R.(۲۰۱۵). Intimate partner violence, coercive control, and ...
  • O’Farrelly, C., Watt, H., Babalis, D., Bakermans-Kranenburg, M. J., Barker, ...
  • Olson, D. H. (۱۹۸۶). Circumplex Model VII: Validation studies and ...
  • Olson. D. H., Portner, J., and Lavee, Y. (۱۹۸۵). FACES-III, ...
  • نمایش کامل مراجع