نقش دلبستگی به والد و همسال در تعامل معلم - دانش آموز با واسطه گری دشواری در تنظیم هیجان
محل انتشار: دوماهنامه طلوع بهداشت، دوره: 24، شماره: 6
سال انتشار: 1405
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 74
فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_TBS-24-6_008
تاریخ نمایه سازی: 22 مهر 1405
چکیده مقاله:
مقدمه: پیچیدگی های مربوط به تاثیر روابط بین فردی بر پیشرفت و موفقیت تحصیلی به طور مداوم محققان را مجذوب کرده است. ازاین رو هدف پژوهش حاضر، نقش دلبستگی به والد و همسال در تعامل معلم - دانش آموز با واسطه گری دشواری در تنظیم هیجان بود.
روش بررسی: روش پژوهش همبستگی از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه پژوهش شامل کلیه دانش آموزان متوسطه دوره دوم در سال تحصیلی ۱۴۰۳-۱۴۰۲ مدارس شهر اردکان به تعداد۳۵۱۰ بود. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی از نوع خوشه ای چند مرحله ای، ۳۵۱ دانش آموز انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه دلبستگی به والد و همسال (IPPA)، پرسشنامه دشواری در تنظیم هیجان (DERS) و پرسشنامه تعامل معلم - دانش آموز (TSIWS) بود. داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS۲۶ و AMOS۲۰ و ضریب همبستگی پیرسون و روش بوت استراپ تحلیل شدند.
یافته ها: نتایج مدل سازی معادلات ساختاری نشان داد دلبستگی به والدین بر دشواری در تنظیم هیجان اثر منفی و معنی دار(۴۳/۰-=β و ۰۱/۰>P) و دلبستگی به همسالان بر تعامل معلم-دانش آموز اثر مثبت و معنی دار دارد(۱۱/۰=β و ۵/۰۰>P). همچنین اثر دشواری در تنظیم هیجان بر تعامل معلم-دانش آموز منفی و معنی دار به دست آمد(۳۹/۰-=β و ۰۱/۰>P). علاوه براین، نتایج آزمون بوت استراپ تایید کرد که دلبستگی به والدین از طریق متغیر میانجی دشواری در تنظیم هیجان بر تعامل معلم-دانش آموز اثر غیرمستقیم معنی داری دارد(۱۷/۰=β و ۰۲/۰۰=P). در مجموع، متغیرهای پیش بین ۱۸ درصد از واریانس تعامل معلم-دانش آموز را تبیین کردند و شاخص های برازش مدل در سطح مطلوبی گزارش شد.
نتیجه گیری: نتایج نشان می دهد دلبستگی به والدین می تواند با کاهش دشواری در تنظیم هیجان، به بهبود تعامل دانش آموز با معلم کمک کند. همچنین دلبستگی به همسالان نیز با تعامل مثبت تر با معلم همراه است.
این مقاله برگرفته از پایان نامه دوره کارشناسی ارشد رشته روان شناسی تربیتی مصوب دانشگاه یزد در سال ۱۴۰۳ است.
کلیدواژه ها:
Emotion Regulation ، Parental Attachment ، Peer Attachment ، Teacher-Student Interaction ، تعامل معلم - دانش آموز ، تنظیم هیجانی ، دلبستگی به والد ، دلبستگی به همسالان
نویسندگان
فاطمه جندقی اردکانی
Yazd University
کاظم برزگر بفرویی
Yazd University
حسین حسنی
Yazd University
بیتاالسادات دهقانی
Yazd University
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :