ارزیابی مشارکت شهروندی و نقش آن در توسعه مدیریت شهری مطالعه ی موردی: شهر یزد

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین کنگره تخصصی مدیریت شهری و شوراهای شهر
  • کد COI اختصاصی: TSDI01_095
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2502
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا رضایی

استادیار جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه یزد

مجتبی غفورزاده

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه یزد

حسین جعفری نسب

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه یزد

سیدمصطفی حسینی

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه یزد

چکیده

امروزه بیشتر صاحبنظران حوزه مدیریت شهری، تجربه مدیریت متمرکز شهر را شکست خورده دانسته و آن را بدون مشارکت شهروندان ناموفق ارزیابی می کنند .از این رو جلب مشارکت شهروندان یکی از دغدغه های اصلی مدیریت های نوین شهری محسوب می شود. روند فزاینده شهر شینی و گسترش شهر گرایی و پیچده شدن نظام جامعه شهری از جمله عواملی هستند که ضرورت مشارکت شهروندان در مدیریت شهری را بیش از پیش کرده است بنابرین بهره گیری از مشارکت مردمی و نقش آنان در فرآیند مدیریت شهری از جمله ضرورترین تغییراتی است که باید در نظام برنامه ریزی شهری مورد توجه قرار گیرد. لذا در این پژوهش با توجه به اهمیت و نقش انکارناپذیر مشارکت شهروندان در شکل گیری و حیات آنچه که شهر نامیده می شود و ضرورت و مزایای جلب مشارکتهای مردمی در روند توسعه، به مطالعه الگوهای مشارکت و شیوه های سنجش افکار شهروندان در سطح ایران و جهان برای دستیابی به نظرات آنان در ارتباط با آنچه که هست و آنچه که مطالبه می کنند پرداخته می شود. این مقاله با هدف ارزیابی میزان مشارکت شهروندان در مدیریت شهری شهر یزد و نقش آن در توسعه مدیریت شهری انجام شده و با استفاده از روش توصیفی و تحلیلی به بررسی وضعیت مشارکت پرداخته است. در نهایت به ارائه راهکارهایی در جهت بهبود مشارکت شهروندان در مدیریت شهری یزد می پردازد. نتایج این پژوهش بیانگر متوسط بودن سطح مشارکت پذیری شهروندان یزدی بوده که تغییرات آن با استفاده از عواملی نظیر جنسیت، وضعیت شغلی، آگاهی و اطلاعات درباره امور شهری، انتظار پاداش از مشارکت، عضویت انجمنی، سابقه سکونت در محله و علاقه و تمایل به آن تبیین می شود. از راهبردهای آن می توان به استفاده از مشارکت جاری و مستمر افراد در پروژه ها و طرحهای توسعه، برگزاری جلسات مدیران شهری با شهروندان در زمان های خاص و مکان های جمعی، جلب مشارکت مردم از طریق آشکار نمودن مزایایی مشارکت و به فعلیت رساندن نظرات آنان در مدیریت شهری اشاره نمود.

کلیدواژه ها

مشارکت شهروندی، توسعه، مدیریت شهری، شهر یزد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.