آسیب شناسی توسعه گردشگری در سکونتگاههای روستایی استان گیلان با رویکرد عدالت مکانی-فضایی (مطالعه موردی:دهستان دیلمان شهرستان سیاهکل)
محل انتشار: همایش ملی توسعه روستایی
سال انتشار: 1391
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,995
فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
NCRURALDEV01_156
تاریخ نمایه سازی: 29 تیر 1393
چکیده مقاله:
گردشگری به عنوان ابزاری مفید برای رشد اقتصادی در نواحی روستایی نقش غیر قابل انکاری داشته و بعنوان یک نیرویمؤثر در تحولات این مناطق محسوب می شود. اما تداوم این فعالیت در طول زمان واجد پیامدهایی است که دگرگونی هایی نظیرتعدددر سبک معماری وجانمایی کاربریها خارج از محدوده تعریف شده،تغییر زیاد در کاربریهای کشاورزی و به حاشیه رفتن فعالیت هایکلاسیک و ریشه دار در نواحی روستایی و همچنین عدم رعایت نظام کاربری اراضی از جمله آنهاست.این مقاله با روش توصیفی-تحلیلی و باستناد مطالعات اسنادی و مشاهده و مصاحبه با کارشناسان و مدیران محلی به بررسی آسیبهای ناشی از توسعهگردشگری در تحولات یکی از نواحی روستایی استان گیلان(دهستان دیلمان شهرستان سیاهکل) میپردازد. ناحیه جغرافیایی اینپژوهش یکی از محدوده های اکوتوریستی گیلان است که در طی دهه اخیر و بدلایلی که در این مقاله بدانها پرداخته خواهد شد.شدیدترین تغییرات فضایی-کالبدی را در بستر محیطی خویش دید ه و رون د این تغییرات با شتاب چشمگیری در حال افزایشاست. در واقع این مقاله تلاش دارد تا گسترش تفکر سرمایه داری و نقش آن در کثرت عناصر کالبدی با هویت های مختلف و مالاً کاهش عناصر وحدت بخش مکانی را درناحیه به تحلیل بکشد. یافته های این تحقیق نشان می دهد به طور متوسط روزانه در حدود230 نفر گردشگر به منطقه وار د می شوند و برهمین اساس علیرغم کاهش 31 درصدی در جمعیت روستایی در فاصلهسرشماری های سال 1375 و 1385 ،لیکن درخواست برای ساخت وساز در این ناحیه 25 درصد افزایش داشته است. و علیرغم اینکهتمامی روستاهای بالای 50 خانوار ناحیه و همچنین مرکز اداری-سیاسی آن (شهر دیلمان) برخوردار ازطرح فیزیکی- کالبدی هستندلیکن سرعت تغییرات در چشم انداز جغرافیایی ناحیه به گونه ایی است که مدیران نیز عملاً در دام منفعت مالی حاصل از این امر ازسازماندهی این فضاهای بکر و مستعد غافل شده و ضرورت آنرا به فراموشی سپرده اند. تداوم این وضعیت می تواند به انحصارگراییفضاهای جغرافیایی آن و از آن مهمتر تخریب منابع و واگرایی از اهداف و برنامه های توسعه پایدار ناحیه دیلمان بیانجامد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
تیمور آمار
استادیارگروه جغرافیای دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :