ارزیابی عملکرد مدل هیدرولوژیکی یکپارچه MIKE NAM در شبیه سازی متوسط دبی روزانه جریان (مطالعه موردی: حوضه آبریز رودخانه قره سو – اردبیل)
محل انتشار: پنجمین کنفرانس مدیریت منابع آب ایران
سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,006
فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
WRM05_085
تاریخ نمایه سازی: 25 تیر 1393
چکیده مقاله:
مدلهای هیدرولوژیکی از نظر نمایش مکانی به دو دسته اصلی مدل یکپارچه و مدل توزیعی تقسیم بندی می شوند. استفاده از یک مدل هیدرولوژیکی مناسب مخصوصاً در مناطق خشک و نیمه خشک که با کمبود آب مواجه هستند، در ارتقای مدیریت و برنامه ریزی کارآمد منابع آب ضروری می باشد. در ای ن تحقیق، با استفاده از مدل هیدرولوژیکی یکپارچه MIKE NAM،متوسط دبی روزانه جریان در حوضه آبریز رودخانه قره سو واقع در استان اردبیل با وسعت حدود 4100 کیلومتر مربع شبیهسازی شده است . این مدل، اجزای مختلف فاز خشکی چرخه هیدرولوژیکی را توسط محاسبات پیوسته مقدار آب در چهار مخزن متفاوت و وابسته به هم که هر یک نماینده المانهای فیزیکی متفاوتی از حوضه آبریز هستند، در نظر میگیرد. مدل مورد استفاده در این مطالعه بر اساس داده های مربوط به ایستگاه هیدرومتری سامیان واقع در خروجی حوضه آبریز برای سال 2003 کالیبره و برای سال 2004 صحت سنجی شده است. برای ارزیابی کارایی مدل در دوران کالیبراس یون و صحت سنجی از معیارهای ریشه میانگین مربعات خطا (RMSE) انحراف استاندارد باقی مانده ها (STDres)، ضریب همبستگی (r)،ضریب بازده همبستگی نش- ساتکلیف (E)،خطای برآورد دبی حداکثر و خطای برآورد زمان اوج بهره گرفته شده است. مقدار ضریب بازده 83 و 60 درصد به ترتیب برای دوران کالیبراسیون و صحت سنجی نشان میدهد که این مدل قابلیت مناسبی در شبیه سازی دبی متوسط روزانه جریان در مقیاس حوضه آبریز دارد.
کلیدواژه ها:
مدل های هیدرولوژیکی ، مدل یکپارچه MIKE NAM ، دبی روزانه جریان ، حوضه آبریز رودخانه قره سو – اردبیل ، فاز خشکی چرخه هیدرولوژیکی
نویسندگان
مریم افخمی
دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی عمران – آب، دانشکده مهندسی عمران و محیط زیست، دانشگاه تربیت مدرس
فرزین نصیری صالح
استادیار دانشکده مهندسی عمران و محیط زیست، دانشگاه تربیت مدرس
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :