بررسی کاربرد و تجارت نشان تجاری حلال در محصولات غذایی کشور های اسلامی و غیر اسلامی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: نخستین کنفرانس ملی توسعه کیفیت راهبردی فراگیر در سلامت غذا
  • کد COI اختصاصی: IRANQMS01_085
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1995
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هادی قائمی

کارشناس ارشد علوم و صنایع غذایی ، عضو باشگاه پژوهشگران جوان ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز، ایران و همکار بخش تحقیق و توسعه شرکت پ

حسین جدیری

کارشناس ارشد علوم و صنایع غذایی و مدیر بخش تحقیق و توسعه شرکت پگاه آذربایجان شرقی

چکیده

قرآن کریم خوراکی ها، آشامیدنی ها، را به دو گروه حلال و حرام تقسیم نموده است. در متون دینی مسلما نها و کتاب قرآن اشاره هایی و آیاتی مرتبط با غذای حلال، وجود دارد و تاکید دارند که غذای حرام در جسم و روح انسان تاثیر سوء دارد. حلال به غذاهایی گفته می شود که در دین اسلام مصرف آنها مجاز است. نشان تجاری (حلال) که بر محصولات غذایی درج می شود نشانگر این مطلب است که مصرف آن محصول از نظر دین اسلام مجاز شناخته شده است. این نام برگرفته از معنی غذای حلال است که در دین اسلام آمده است. مسلمانان جهان با جمعیت حدود 3 میلیاردی، نزدیک به یک سوم جمعیت مردم جهان را تشکیل می دهند که این امر لزوم توجه به محتوا و اقتصاد این نشان و علامت عقیدتی - تجاری را بیش از پیش نمایان می سازد. این تحقیق به بررسی کاربرد و تجارت نشان تجاری حلال در محصولات غذایی کشور های اسلامی و غیر اسلامی می پردازد. محصولات غذایی حلال اولین بار در کشور مالزی بوجود آمده است. در چند سال اخیر این علامت غذایی بصورت یک علامت جهانی از طرف کشورهای اسلامی در دنیا معرفی شده است به طوریکه در کشورهای غیر اسلامی نیز از استقبال خوبی برخوردار شده است. برند حلال در سطح جهان و حتی در کشورهای غیر اسلامی به سرعت در حال گسترش است کشورهای مختلف تمایل خود را در ورود به عرصه تجارت در محصولات غذایی حلال نشان داد هاند. بازار جهانی حلال، در سال های اخیر وارد حوزه های دیگری نظیر دارو و لوازم آرایشی و بهداشتی نیز شده است. تدوین استاندارد غذای حلال توسط کارشناسان استاندارد کشورهای اسلامی از اقدامات مهمی است که راه را برای اجرای استاندارد حلال سازمان کنفرانس اسلامی در کلیه کشورهای اسلامی آماده سازد تا صدور گواهی برند حلال در سراسر جهان توسط سازمان های مجاز با هماهنگی موسسه استاندارد انجام پذیرد و باعث سهولت در امور واردات و صادرات می شود. کشورهای مسلمان اعتقاد دارند چنانچه موضوع نشان تجاری حلال به صورت یک استاندارد درآید می تواند برای مسلمین کشورهای اسلامی ایجاد یک هویت مستقل کند. بدستآوردن سود مناسب در بعد جهانی و ایجاد همگرایی بین کشورهای مسلمان از اهداف ایجاد نشان حلال برای مواد غذایی است.

کلیدواژه ها

محصولات غذایی، حلال، کشورهای مسلمان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.